U Službenom listu Europske unije, L 267/1 od 14. listopada 2015. objavljena je PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2015/1840 od 07. listopada 2015.  o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla („ISTARSKI PRŠUT“ /“ISTRSKI PRŠUT“ (ZOI)).

Time je Republika Hrvatska dobila, pored Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, Neretvanske mandarine, Ogulinskog kiselog zelja/ Ogulinskog kiselog kupusa, Baranjskog kulena i Ličkog krumpira još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.

 

„ISTARSKI PRŠUT“/“ISTRSKI PRŠUT“

ZAŠTIĆENA OZNAKA IZVORNOSTI

 

 width=

 

Želimo posebno istaknuti dobru suradnju u rješavanju prigovora hrvatskih i slovenskih proizvođača kao i nadležnih tijela Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Opis sirovine 

‘Istarski pršut’/’Istrski pršut’ se proizvodi od butova svinja potomaka roditelja plemenitih pasmina i njihovih križanaca, osim pietrena i njegovih križanaca. Prosječna tjelesna masa svinja kod klanja mora biti veća od 160 kg žive vage, a svinje moraju biti stare najmanje devet mjeseci. S butova se skida koža s potkožnim tkivom. Masa obrađenih butova mora biti veća od 13 kg.

Opis gotovog proizvoda

‘Istarski pršut’/’Istrski pršut’ je trajni suhomesnati proizvod od svinjskog buta bez nogice, kože i potkožnog masnog tkiva sa zdjeličnim kostima, suho salamuren morskom soli i začinima, sušen na zraku i bez dimljenja, podvrgnut procesima sušenja i zrenja koji traju najmanje 12 mjeseci. Ukupno razdoblje proizvodnje ‘Istarskog pršuta ‘/’ Istrskog pršuta’ od početka soljenja do kraja zrenja traje najmanje 12 mjeseci za butove koji su u fazi soljenja imali masu do 16 kilograma (svježi but). Za butove koji su u fazi soljenja imali masu veću od 16 kilograma (svježi but) razdoblje od početka soljenja do kraja zrenja mora trajati najmanje 15 mjeseci. ‘Istarski pršut’/’Istrski pršut’ je izduženog oblika jer sadrži i zdjelične kosti. Mišićno tkivo na presjeku ima jednoličnu ružičasto-crvenu boju, a masno tkivo mora biti bijele boje. ‘Istarski pršut’/’Istrski pršut’ je karakterističnog izrazitog mirisa na osušeno zrelo svinjsko meso i začinsko bilje, te umjereno slanog okusa. Masa ‘Istarskog pršuta’/’Istrskog pršuta’ u trenutku stavljanja na tržište mora iznositi najmanje 7 kg.

 Područje proizvodnje:

Sve faze proizvodnje ‘Istarskog pršuta’/’Istrskog pršuta’, od soljenja i prešanja, preko sušenja i zrenja do gotovog proizvoda, moraju se odvijati unutar zemljopisnog područja  hrvatskog  i slovenskog dijela poluotoka Istre.

Stavljanje na tržište

Po završetku faze zrenja, na pršute za koje je kontrolom utvrđena sukladnost sa specifikacijom,  nanosi se vrući žig koji se sastoji od zajedničkog žiga, koji je jedinstven za cijelo područje proizvodnje ‘Istarskog pršuta’/’Istrskog pršuta’, i numeričke oznake proizvođača. U nastavku je prikazan izgled zajedničkog žiga.

 src=

 

 

 

 

Prethodni članakPčelinji otrov suzbija mnoge bolesti
Sljedeći članakINTERLIBER, međunarodni sajam knjiga i učila 10. – 15. 11. 2015.
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.