Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede je provela ciljanu inspekcijsku akciju kontrole usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, kao i obvezu trgovaca o informiranju potrošača o hrani u trgovačkim lancima prilikom prodaje krajnjim potrošačima u trgovinama.

 

U inspekcijskim nadzorima kontrolirano je sljedeće:

  • je li trgovac voćem i povrćem upisan u Upisnik trgovaca voćem i povrćem,
  • udovoljavaju li proizvodi propisanim tržišnim standardima,
  • jesu li proizvodi propisano označeni – je li navedena vrsta proizvoda, zemlja podrijetla proizvoda te klasa, sorta ili komercijalni tip (ukoliko je za proizvod propisan posebni tržišni standard)
  • sljedivost kod označavanja proizvoda usporedbom ulaznih i izlaznih računa
  •  je li voće i povrće ponuđeno na prodaju u skladu s Uredbom o informiranju potrošača o hrani i Pravilnikom o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani.

 

Inspekcijski nadzori su provedeni kod 123 najznačajnijih trgovačkih lanaca koji su trgovci voćem i povrćem upisani u Upisnik trgovaca voćem i povrćem. Pregledano je ukupno 463 raznih partija (lotova) voća i povrća od kojih 54 partije (lotova) nisu udovoljavale propisanim tržišnim standardima, odnosno utvrđene su nepravilnosti. U 24 partije (lotova) nepravilnost se odnosila na neudovoljavanje minimalnim zahtjevima kvalitete, a u preostale 30 partije (lotova) nepravilnost se odnosila na nepravilno označavanje proizvoda.

 

Od ukupno 123 trgovaca kod kojih se provodio inspekcijski nadzor poljoprivredni inspektori su kod 23 trgovaca zabranili stavljanje na tržište proizvoda dok se voće i povrće ne uskladi s propisanim tržišnim standardima. Na temelju utvrđenih činjenica tijekom inspekcijskih nadzora na tržištu Republike Hrvatske poljoprivredni inspektori za utvrđene prekršitelje iz ciljane akcije do sada su podnijeli optužne prijedloge pred nadležnim prekršajnim sudovima u 13 slučajeva.

 

Radi potrošača, ali i radi naših proizvođača objavljujemo podatke o svim prekršiteljima u području hrane. Za hranu životinjskog podrijetla sustav objave prekršitelja već je uspostavljen, no i za hranu neživotinjskog podrijetla moraju vrijediti ista pravila. Potrošači imaju pravo znati i imaju pravo izabrati temeljem istinitih informacija o proizvodu. Dižemo sustav kontrole i sigurnosti hrane na jednu višu razinu. Kontrole se nastavljaju, a u proračunu za iduću godinu osigurali smo 323 milijuna kuna za inspekcijske nadzore. – izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

 

Detaljni rezultati inspekcijskog nadzora dostupni su na mrežnoj stranici Ministarstva poljoprivrede na poveznici

Prethodni članakDa li je uputno koristiti koristiti zelenu masu od djeteline (lucerne) kao gnojivo ili je bolje koristiti za sjenažu?
Sljedeći članakKako regulirati mikroklimatske uvjete u zaštićenim prostorima?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.