Novi pogon u sklopu kojeg se nalazi i mješaona gnojiva, svečano je otvoren 22.09.2017. Tom je prigodom pred više od 250 uzvanika sveprisutne pozdravio direktor RWA Zlatko Janečić, Ervin Arocker, direktor RWA Austrija i član Uprave, dok je pogon službeno otvorio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Poštovani partneri, kupci, dobavljači i seljaci, dobrodošli u Koriju! Poštovani ministre, gradonačelniče i župane, dobrodošli među svoje i s nama proslaviti i obilježiti dan početka projekta Korija, uvodnim riječima obratio se direktor Janečić, dok je g. Arocker naveo kako mu je iznimno drago što je menadžment tvrkte RWA Hrvatska i Austrija razvio prijateljski i uspješan odnos, te naglasio kako je to ujedno i dobar odnos i primjer suradnje dviju zemalja.

Ministar Tolušić u svom uvodnom govoru spomenuo je kako nije lako bit poljoprivrednik, te kako pogon netko nije napravio bez razloga, već što u Virovitičko-podravskoj županiji ali i cijeloj zemlji ima dobrih i kvalitetnih proizvođača, te što svi mogu imati koristi od cijelog projekta. Ministar je iskoristio priliku da najavi kako će do kraja studenog Ministarstvo isplatiti avans poljoprivrednicima od 922 milijuna kuna, dok se ostatak poticaja očekuje u veljači 2018., kao i u narednim godinama kako bi poljoprivrednici mogli planirati svoju proizvodnju, ne se zaduživat, a nada se i boljoj suradnji i jačem povjerenju poljoprivrednika s Ministarstvom, te naveo kako mu je žao ako to do sada nisu imali.

Početkom iduće godine preko EU fondova, mjera Ruralnog razvoja osigurat ćemo povoljnije kredite, zajmove i garancije od 0,5 do 1,5 % kamata na godišnjoj razini, pojasnio je Tolušić.

Program otvorenja nastavljen je prezentacijom koncepta pravilne gnojidbe uz demonstraciju rada mješaone gnojiva, nakon čega je uslijedio zajednički ručak i druženje.

 

Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.

 

 src= src= src=

Prethodni članakDan polja duhana 2017.
Sljedeći članakKako prepoznati pelinolisnu ambroziju?
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362