Sajam poljoprivredne mehanizacije u Osijeku, 4. Farm Show

Udruga prodavatelja Poljoprivredne mehanizacije i opreme u Republici Hrvatskoj organizirala je sajam namijenjen obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na kojem su poljoprivrednici mogli vidjeti i isprobati neke od najnovijih profesionalnih poljoprivrednih strojeva na tržištu, a predstavljena su i neka od najnovijih dostignuća u poljoprivredi. Među sudionicima sajma bilo je tridesetak izlagača koji su izložili poljoprivrednu mehanizaciju na površini od 8 500 kvadratnih metara. 

Sajam se održao od 25.  do 27. kolovoza na pisti osječkog sportskog aerodroma, a  svečano ga je otvorio ministar Tolušić, 25.kolovoza sljedećim riječima:

„Budućnost poljoprivrede ovisi, između ostalog i o primjeni moderne mehanizacije primjerenog kapaciteta. Danas su traktori u Hrvatskoj prosječno stariji od 30 godina. Prilike su bile takve da se poljoprivrednici nisu usudili ulagati u mehanizaciju jer je budućnost poljoprivrede bila neizvjesna. Danas imamo Program ruralnog razvoja koji osigurava sufinanciranje kupnje mehanizacije, a za konkurentnu poljoprivredu s poštivanjem najviših standarda zaštite okoliša to je iznimno važno. Do srpnja ove godine iz ruralnog programa kroz već zatvorene natječaje planirano je investicija u vrijednosti više od milijardu eura, ugovoreno ih je za 651 milijardu, dok je za gotove projekte do sada  isplaćeno 387 milijuna eura.“.

Zadnji dan sajma održana je i utrka traktora. Pobjednik utrke na sto metara bio je Damir Novosel, vozač traktora Fendt 724 s Vario mjenjačem kojeg je u finalnoj utrci pratio John Deere 6145 R-vozeći unatrag. Vozač traktora Damir Novosel prešao je stazu za samo 11,11 sekunda. Treće je mjesto pripalo New Hollandu T490F.
Na sajmu su se mogli naći i ostali sadržaji poput  sadržaja za najmlađe kao na primjer vožnje malih traktora duž sajma, zanimljivih skulptura izrađenih od slame te  nagradne igra Agrokluba, kao i dobra ugostiteljska ponuda za osvježenje i okrjepu. 

 

                                                                                        Kristina Pawelitsch, mag. ing. agr.  

 

 src=

 

 src=

 

 src=

 

 

                                                                                       

Prethodni članakKoliko smije biti visoka ograda?
Sljedeći članakInicijativa za poboljšanje lanaca opskrbe hranom
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.