Na parceli industrijske zone Grada Đurđevca u subotu, 21. travnja župan Darko Koren otvorio je 16. po redu natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije, koje je i ove godine privuklo veliki broj natjecatelja i posjetitelja.

Natjecanje su organizirale Udruga orača Koprivničko-križevačke županije i Savjetodavna služba, domaćin je bio Grad Đurđevac, dok je Koprivničko-križevačka županija, uz suorganizaciju, pružila i financijsku podršku. U podršku natjecanju bile su uključene i Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača te županijska Turistička zajednica.

Župan je naglasio kako je ovo tradicionalno natjecanje jedno od značajnijih događanja u području poljoprivrede te kako je ponosan na uspjehe koje postižu županijski orači, kako na državnoj, tako i na svjetskoj razini.

Zahvaljujem Gradu Đurđevcu koji slavi svoj Dan na domaćinstvu ovog natjecanja, kao i svima koji su sudjelovali u organizaciji. Županija pomaže oračima od samog početka natjecanja, a kako bi im omogućili da postižu još bolje rezultate osigurali smo im kvalitetnu opremu, i to dva natjecateljska pluga – ravnjak i premetnjak.“, kazao je župan te natjecateljima zaželio mnogo sreće i uspjeha.

Uspjeh natjecateljima poželjeli su i saborski zastupnik te predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, predsjednica Nadzornog odbora županijske Udruge orača Tatjana Međimurec, kao i predsjednik Udruge Darko Novotni, koji je Županiji zahvalio na podršci natjecanju.

Natjecanje je vodio pomoćnik ravnatelja Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Siniša Hrgović, ujedno i trener hrvatske reprezentacije orača, a ukupno se natjecalo 12 orača, četiri u kategoriji pluga premetnjaka te osam u kategoriji pluga ravnjaka. Kvaliteti njihovih oračkih vještina sudili su Ivan Ključec, Ana-Marija Čajkulić, Željko Ferenc, Suzana Pajić, Valerija Pokos te Petra Pozder. Mjerači dubine bili su Katarina Šoštarec i Nikola Čižmak.

 src=

Najuspješniji u kategoriji pluga premetnjaka bio je Josip Martinović, drugo je mjesto osvojio Zoran Radiček, a treći je bio Valent Sučić. U kategoriji pluga ravnjaka najboljim se ponovno pokazao Saša Višak, drugi je bio Marijan Stanešić, dok je treće mjesto zauzeo Mladen Crnčić.

Osnovni ciljevi natjecanja su promocija vještine oranja i poljoprivrede kao važne gospodarske djelatnosti u Županiji te edukacija poljoprivrednika glede poboljšanja tehnike obrade tla, a ocjenjuje se nekoliko stavki, primjerice opći dojam, ravnina, ujednačenost i nalijeganje brazdi. Potrebno je još istaknuti kako su županijski orači dosad osvojili dva zlata, dva srebra i četiri bronce na državnoj razini.

Na natjecanju su još nastupili Danijel Stanešić, Petar Stanešić, Kristijan Sučić, Jan Pandur, Alen Golubić i Josip Lukačić, a kao najuspješniji, Saša Višak i Josip Martinović stekli su pravo sudjelovanja na 16. natjecanju orača Republike Hrvatske koje će se održati krajem kolovoza 2018. godine u sklopu 5. Farm showa u Osijeku.

Prethodni članakKoju vrstu drveća posaditi?
Sljedeći članakKako se upotrebljava električni omamljivač?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.