Do 31. siječnja 2022. godine otvorene su prijave za podnošenje Zahtjeva za dodjelu potpore iz sektora ribarstva na pet otvorenih natječaja. Natječaji se odnose na ulaganja u inovacije, diversifikaciju, zaštitu zdravlja i sigurnost, energetsku učinkovitost i ublažavanje klimatskih promjena te dodanu vrijednost i kvalitetu proizvoda. Njihova ukupna vrijednost iznosi 20 milijuna kuna.

Naime, za dodjelu sredstava u sklopu mjeru I.1. Inovacije predmet potpore su aktivnosti uvođenja ili razvoja novih ili značajno unaprjeđenih proizvoda i opreme, postupaka, tehnika te sustava upravljanja i organizacije u ribolovu; uključujući na razini prerade i stavljanja na tržište proizvoda ribarstva, a koje provodi ili čije rezultate potvrđuje znanstveno tijelo. Natječaj je vrijedan dva milijuna kuna.

U okviru mjere I.6. Diversifikacija i novi oblici prihoda predmet potpore su ulaganja/aktivnosti u razvoj komplementarnih djelatnosti ribara. To uključuje udičarski, odnosno ribolovni turizam; restorane; okolišne usluge u području ribolova; obrazovne aktivnosti o ribolovu; druge komplementarne djelatnosti koje se moraju odnositi na ribarevu osnovnu poslovnu djelatnost ribolova. Ukupno je osigurano sredstava u iznosu od milijun kuna

Za natječaj u sklopu mjere I.8. Zaštita zdravlja i sigurnosti  korisnici će na raspolaganju imati 5,5 milijuna kuna. Cilj ovog natječaja su  ulaganja u ribarska plovila s namjerom poboljšanja sigurnosnih, zdravstvenih, higijenskih i radnih uvjeta. Korisnici potpore u okviru ove mjere su vlasnici ribarskog plovila. Osim njih i ovlaštenici povlastice za ribolov uz suglasnost vlasnika ribarskog plovila za koje je ta povlastica izdana.

Nadalje, za dodjelu potpore kroz mjeru I.20. Energetska učinkovitost i ublažavanje klimatskih promjena predviđena su ulaganja i aktivnosti u svrhu ublažavanja učinaka klimatskih promjena i poboljšanja energetske učinkovitosti ribarskih plovila. Prihvatljivi korisnici potpore u okviru ove mjere su vlasnici ribarskog plovila. Mjera je vrijedna 1,5 milijuna kuna.

Otvoren je i natječaj za mjeru I.22 Dodana vrijednost, kvaliteta proizvoda i korištenje neželjenog ulova, vrijedan 10 milijuna kuna. Svrha ulaganja se odnosi na sektor gospodarskog ribolova s ciljem unaprjeđenja dodane vrijednosti i kvalitete ulova. Ulaganja koja se mogu sufinancirati u okviru ove mjere obuhvaćaju ulaganja i aktivnosti koje se provode na ribarskim plovilima u svrhu prilagodbe i/ili modernizacije plovila. To su ulaganja u rukovanje, očuvanje i samostalnu preradu vlastitog ulova, sustave sljedivosti i pakiranje vlastitih proizvoda.

Osim samog ribarskog plovila, potpora se može ostvariti i za ulaganja koja se provode izvan ribarskih plovila, ali su vezana i provode se s ciljem unaprjeđenja dodane vrijednosti i/ili kvalitete proizvoda ribarskog plovila odnosno ulova. Korisnici potpore mogu biti vlasnici i/ili ovlaštenici povlastice za gospodarski ribolov na moru i na slatkim vodama.

Pravilnici, Natječaji te pripadajući obrasci i prilozi nalaze se na poveznicama: I.1., I.6., I.8., I.20., I.22.