28. travnja 2023. u 11:00 sati na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Klinička predavaonica) održat će se konferencija “Eko Hrvatska – Sigurna i održiva proizvodnja hrane u Hrvatskoj” u organizaciji Udruge biofila Hrvatske.

Nacrt Uredbe o održivoj uporabi sredstava za zaštitu bilja, objavljen od strane Europske komisije 22. lipnja 2022., pod stalnim je napadom podržavatelja agroindustrije koji šire neargumentirane narative o nestašici hrane ako ova uredba bude usvojena.

Ovim događajem želi se podržati više od 700 znanstvenika koji su svojim potpisima podržali odredbe ovog nacrta, tvrdeći da uredba ne prestavlja opasnost za sigurnost hrane, već naprotiv, ustanovljuje uspostavljanje minimuma potrebnog za očuvanje prirodnih resursa koji osiguravaju dugoročnu sigurnost hrane.

Bez prihvaćanja ove uredbe, ciljevi Europskog zelenog plana i njegovih strategija Od polja do stola i Strategija bioraznolikosti do 2030. za smanjenje pesticida neće biti ostvareni, a bioraznolikost i zdravlje građana i nadalje će biti izloženi utjecajima opasnih pesticida i njihovih još opasnijih mješavina.

Promjene u prirodnim sustavima, kao i rast pojavnosti poremećaja i bolesti povezanih s upotrebom sintetičkih pesticida alarmiraju na potrebu za značajnom promjena u sustavu proizvodnje hrane.

Ovim skupom želi se poljoprivrednicima predložiti rješenja koja se uspješno primjenjuju već dugi niz godina, bez gubitka prinosa i bez gubitka prihoda. Rješenja koja se temelje na integriranoj zaštiti bilja, uključuju prevenciju (plodored, međuusjeve, otporne sorte), nadzor, mehaničku i fizičku kontrolu te biokontrolu.

Kako bi se osigurala sigurnost hrane, nužnost uspostave održivog sustava proizvodnje hrane je od iznimne važnosti. Očuvanje prirodnih resursa – plodnog tla i bioraznolikosti – jedini je način da se osigura proizvodnja hrane i za sljedeće generacije.

Sintetički pesticidi su ostatak zastarjelog sustava poljoprivredne proizvodnje koji opstaje zahvaljujući intenzivnom marketingu agroindustrije. Vrijeme je da se odmaknemo od ovisnosti o agroindustriji i da poduzmemo korake za očuvanje prirodnih resursa.

Mislimo dugoročno, mislimo na buduće generacije!

Više o događaju pronađite na poveznici.

PREUZMITE PRELIMINARNI PROGRAM

Prethodni članakSve što proizvedemo, uspijemo i prodati! – OPG Namjesnik
Sljedeći članakFestival cvijeća: Baška rožica
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.