Njihov med najbolji je na svijetu! OPG Namjesnik za med od bagrema, amorfe, lipe, livadni i šumski med u Parizu dobio je novih pet zlatnih medalja.

Obitelj Namjesnik iz Križovljana pored Ludbrega sudjelovala je na najvećem renomiranom ocjenjivanju meda na svijetu, Paris International Honey Awards 2023, održanom prije nekoliko dana i osvojili su novih pet zlatnih medalja. Na natjecanju su bili jedini iz Hrvatske, a ocjenjivani su među 250-ak vrsta meda pristiglih iz 50-ak država svijeta. Osim u Parizu, priznanje za med dobili su 2019.g. kad su sudjelovali na najvećem svjetskom ocjenjivanju meda, LIHA 2019. u Londonu. Tu su također bili jedini iz Hrvatske u konkurenciji 142 uzoraka iz 30 država cijelog svijeta i osvojili tri zlatne medalje za kvalitetu meda.

Stogodišnja tradicija– OPG Namjesnik

Nakon tri zlata iz Londona, opet smo potvrdili kvalitetu naših proizvoda te tako i kvalitetu hrvatskog meda. Dobili smo pet zlatnih medalja za med od bagrema, amorfe, lipe, livadni med i šumski med – medljikovac. Naš med od bagrema, lipe i velebitskog vrijeska je na tom ocjenjivanju po sortama bio najbolji na svijetu. To je potvrda i za cijelo hrvatsko pčelarstvo da imamo uvjete za vrhunsku kvalitetu te da se možemo mjeriti s najboljima na svijetu.

Mi imamo jako dobre uvjete za proizvodnju. Iako nemamo uvjete za veliku količinu, nadoknađujemo to raznovrsnošću i kvalitetom jer imamo tri klimatska područja, svako sa svojim klimatskim karakteristikama i bogatim, raznovrsnim biljnim svijetom. Ponosni smo na kvalitetu naših proizvoda. Na temelju dobivenih priznanja možemo biti sigurni da naš med zaista spada među najbolji med na svijetu, ponosno je istaknuo Mladen Namjesnik, pčelar sa 36 godina iskustva i stogodišnjom obiteljskom tradicijom pčelarenja.

Uvjeti kod prijave za ovo natjecanje su da morate biti ozbiljan proizvođač, pozicioniran na tržištu. Sve uzorke morali su prije slanja analizirati u Hrvatskoj. Iste su poslali u Francusku, gdje su nad njima provodili nove analize. O kvaliteti i rangu je odlučivalo 15 sudaca iz čitave Europe.

OPG Namjesnik Mladen smjestio se nekoliko kilometara od Ludbrega i trenutno ima četiri zaposlenika. Mladenu pomažu supruga Mirjana i sin Denis i još jedna zaposlenica.

Mladen lijevo, supruga Mirjana i sin Denis
Počeo je djed, pa nastavio otac koji je među prvima u našoj regiji modernizirao pčelarenje i imao čitav niz inovacija. On je primjenom nove tehnologije i izumom nove košnice još 1974.g, koja je tada nazvana „Namjesnikova košnica“, dao veliki doprinos razvoju pčelarstva na području tadašnje Jugoslavije, objašnjava Mladen. Posao je preuzeo 1987.g. i sa svojom obitelji nastavio ga tada širiti i modernizirati, a to čini i danas.

Trenutno imaju 400 košnica koje sele na pašu po svim dijelovima Hrvatske. Upravo iz tog razloga što pčele pasu po raznim predjelima, u njihovoj ponudi možete naći desetak vrsta meda, a uz med i brojne proizvode na njegovoj bazi kao što su propolis, cvjetni prah, voštane svijeće, alkoholna pića od meda i na bazi meda mednu rakiju, višnjevac i orahovac s medom. Danas su među najvećim proizvođačima meda i proizvoda od meda u Hrvatskoj.

Sve što proizvedemo uspijemo i prodati. Takvo je stanje i na hrvatskom tržištu, za razliku od nekih godina ranije, kad je bio viška za izvoz, danas izvoz meda gotovo da i ne postoji. Naše tržište pojede sve što se proizvede, a uvozimo kineski med. Nažalost, zlatne godine za nas pčelare su prošlost. Moramo se s tim pomiriti i zaboraviti, nije to toliko zbog tržišta nego klimatskih promjena i oscilacija temperature.

Pčele su osjetljive i ne odgovara im ni kad je hladno ni kad je vruće. Priroda je u zadnje vrijeme na našem podneblju postala dosta neuračunljiva, kaže Mladen. Navodi kako je med jedan od rijetkih proizvoda koji u moru poskupljenja nije pratio inflaciju. Cijena mu je usprkos tome što su poskupjele ambalaža, gorivo i šećer ostala ista, a u nekim slučajevima i pala.

Proizvodi Namjesnik vrhunske su kvalitete

Nudimo vrhunsku kvalitetu– OPG Namjesnik

Morat ćemo nešto po tom pitanju poduzeti, ne znamo još kad i kako, ali stanje je pomalo kritično. Mi nudimo vrhunsku kvalitetu, potvrda tome su i ove nove medalje. S druge strane, više od 20 godina sve naše proizvode punimo u visoko higijenskim uvjetima u registriranoj punionici meda. S vremenom smo proširili asortiman.

Naši proizvodi su godinama priznati i prepoznati od naših kupaca. Kvaliteta je dokazana i na ocjenjivanjima posljednjih 20 godina, gdje smo primili brojna priznanja i nagrade. Na natjecanjima i ocjenjivanjima meda u Hrvatskoj i Sloveniji smo primili više od 50 nagrada, priznanja te zlatnih i srebrnih medalja. Najviše za med, ali i za ostale proizvode. Naša Medna rakija bila je dvije godine uzastopno šampion kvalitete i proglašena je najboljom mednom rakijom u Hrvatskoj, kaže Mladen.

Na pitanje kakva nas sezona očekuje, s obzirom na to da je zima bila blaga, kaže da kako sada stvari stoje ne očekuje prevelike gubitke. No budući je riječ o tvornici pod vedrim nebom, iznenađenjima nikad kraja. Većinom su gubici vezani uz nemar pčelara i tome se lako može stati na kraj.

Broj pčela prepolovio se zbog klimatskih promjena, tretiranja biljaka i trovanja pesticidima, ali kod nas u pravilu nije bilo gubitaka, navodi te podsjeća na godine kad je zbog obilnih kiša u vrijeme cvatnje paša bagrema, ipak, podbacila.

To se nekada u vrijeme kad su moji djed i otac vodili biznis nije događalo. Upravo to su nam donijele već spomenute klimatske promjene. Na nama je da se prilagodimo želimo li opstati, a za sada im uspješno odolijevamo, kazao je na kraju Mladen.

Prethodni članakZdrava ishrana – znanstveno dokazan model za zdrav i dug život
Sljedeći članakSigurna i održiva proizvodnja hrane u Hrvatskoj
Sonja Badalić
Rođena je 1977. godine u Koprivnici. OBRAZOVANJE: • U Koprivnici završava srednju školu – gimnaziju. • 2002. diplomirala na Hrvatskim studijima - smjer novinarstvo. • govori tečno talijanski i i engleski RADNO ISKUSTVO: Od 2003. suradnica je u Večernjem listu, a potom odrađuje pripravnički staž u Glasu Podravine. Nakon toga gotovo dvije godine radi u Podravskom listu, a onda se vraća kao novinarka u Glas Podravine gdje je tri godine bila direktorica istog. Do početka 2020. godine radila kao stariji novinar u Glasu, a potom se prebacila u skroz digitalni medij, portal Koprivničko-križevačke županije Epodravina gdje i trenutno radi. U dugogodišnjem stažu stekla je brojna iskustva te izoštrila vještinu pisanja, fotografiranja, ali i komuniciranja.