Stručni žiri za izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG-a) za 2014. godinu Projekta „Zlata vrijedan“ izabrao je u petak, 4. srpnja 2014. godine,  21 OPG koji ulaze u uži krug izbora.

 

Tijekom lipnja, sve hrvatske županije i Grad Zagreb nominirali su do pet najboljih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva nakon čega je uslijedila selekcija i nominiranje u uži krug. Popis 21 OPG-a koji će se natjecati za 3 nagrade žirija i jednu nagradu čitatelja Večernjeg lista bit će objavljen na web stranici „Zlata vrijedan“ te stranicama Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske zajednice županija.

Odabir je izvršen prema strogim kriterijima, pri čemu je žiri izvršio provjeru svih nominiranih putem Agencije za plaćanje u poljoprivredi te Hrvatske poljoprivredne agencije  kako bi se utvrdila točnost svih podataka koje su u obrascu za nominaciju ispunile županije i Grad Zagreb. Stručni žiri zaprimio je ukupno 100 prijava, pri čemu je većina županija prijavila maksimalan broj od 5 OPG-a, dok je nekolicina nominirala manje od toga.

 

„Iznenadilo nas je koliko u Hrvatskoj ima pozitivnih poljoprivrednih priča i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja proizvode vrijedno, kvalitetno te marljivo rade. Vidljivo je to već iz samih prijava, a uvjereni smo da ćemo kroz objavu 21 priče, kroz izdanja Večernjeg lista tijekom kolovoza, dobiti još bolju sliku o njima, te hrvatskoj javnosti pokazati kako je ovaj izbor dobar poticaj za poljoprivrednike. Njime želimo potaknuti javnost, medije i same poljoprivrednike na  promjenu imidža proizvodnje hrane u Hrvatskoj“, slažu se članovi žirija.

 

Ministarstvo poljoprivrede i Večernji list pokrenuli su Projekt „Zlata vrijedan“ – izbor najboljeg OPG-a za 2014. godinu, uz podršku HRT-a, svih hrvatskih županija okupljenih u Hrvatsku zajednicu županija, te Grada Zagreba. Izbor je pokrenut u godini koju je FAO proglasio kao Međunarodnu godinu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Izbor će se odvijati tijekom lipnja, srpnja i kolovoza, a između 21 nominiranog OPG-a (iz svake županije i Grada Zagreba po jedan), izabrat će se tri najbolja i jedan po izboru čitatelja Večernjeg lista. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada održat će se 12. rujna 2014.

Stručni žiri sastavljen je od 7 članova: predsjednik Žirija Stjepan Blažević (zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista), Vlatko Grgurić (voditelj Plodova zemlje – predstavnik HRT), Martin Vuković (urednik emisije za Selo i poljoprivredu Hrvatskog radija – predsjednik Zbora agrarnih novinara pri Hrvatskom novinarskom društvu), Jan Marinac (predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika), Matija Brlošić (predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore), Hrvoje Horvat (ravnatelj Savjetodavne službe), te Miroslav Kuskunović (glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede).   

 

Popis 21 izabranog OPG-a

Grad Zagreb, OPG Mario Sever

Zagrebačka županija, OPG Mužinić

Krapinsko-zagorska županija, OPG Tomurad Hrvoje

Bjelovarsko-bilogorska županija, OPG Adela Jareš

Brodsko-posavska županija, Obrt Branković

Dubrovačko-neretvanska županija, OPG Antunović

Istarska županija, OPG obitelj Dešković

Karlovačka županija, OPG Ljubica Sabljak

Međimurska županija, OPG Mirjana Biber

Ličko-senjska županija, OPG Bariša Dejanović

Koprivničko-križevačka županija, Dragutin Beštek

Osječko-baranjska županija, Obrt Željko Čvek

Požeško-slavonska županija, PPU Malnar

Primorsko-goranska županija, OPG Mrakovčić

Sisačko-moslavačka županija, OPG Ivan Veselić

Splitsko-dalmatinska županija, OPG Vetimir Mratinić

Varaždinska županija, Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda Jurica Cafuk

Virovitičko-podravska županija, OPG Mario Rengel

Vukovarsko-srijemska županija, OPG Zdenko Perakić

Zadarska županija, OPG Šime Škaulj

Šibensko-kninska županija, Mirko Validžić

 

 

Više na: http://domivrt.vecernji.hr/zlata-vrijedan/

Prethodni članakZa solarne elektrane više od pola milijuna kuna iz IPARD-a
Sljedeći članakČešće bolesti ljetnica
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.