Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je 6. svibnja 2024. godine u Banskim dvorima predstavnike regionalnih organizacija vinara i vinogradara iz četiri hrvatske vinogradarske regije – Udruga „Graševina Croatica“ regionalna organizacija za regiju Slavonija i hrvatsko Podunavlje, Udruženje „Vino Dalmacije“ regionalna organizacija za regiju Dalmacija, „Vinistra“ regionalna organizacija za regiju Hrvatska Istra i Kvarner te „Bregovita Hrvatska“ regionalna organizacija za regiju Središnja bregovita Hrvatska.

Na sastanku je uz predsjednika Vlade sudjelovala ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik Tugomir Majdak, predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić i ravnateljica Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anita Sever – Koren.

Tema sastanka bila je stanje u sektoru vinarstva i vinogradarstva, aktivnosti i rezultati rada kao i obilježavanje 30. jubilarne Vinistre.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je svim sudionicima sastanka na kvalitetnoj suradnji kao i na zajedničkom ustrajanju na promociji hrvatskih vina i širenju kulture vina.

Nastavit ćemo pomagati hrvatsko vinogradarstvo i vinarstvo koje ima dugu i bogatu tradiciju, uz očuvanje velikog broja autohtonih sorti, naglasio je predsjednik Vlade Plenković.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je kako je u prethodnom trogodišnjem razdoblju rad regionalnih organizacija sufinanciran kroz Program sufinanciranja rada regionalnih organizacija u iznosu od 800 tisuća eura.

-U tijeku je novo programsko razdoblje provedbe Programa od 2024. do 2026. koji će se financirat u iznosu od 1,8 milijuna eura, rekla je Vučković.

Predstavnici regionalnih organizacija vinara i vinogradara pohvalili su suradnju s Vladom i Ministarstvom poljoprivrede, a posebno donošenje novog Zakona o vinu kojim su i formirane regionalne organizacije kao i usklađenost nacionalnog zakonodavstva s europskim.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede