Ministar prof. dr. sc. Davor Romić potpisat će s predstavnicima pet znanstvenih institucija šesnaest ugovora o provedbi istraživačkih projekata 14. VIP natječaja ukupne vrijednosti sufinanciranja u iznosu od 1.753.220,00 kuna

 

dana 4. srpnja (ponedjeljak) 2016. godine, u 11:00 sati

Staklena dvorana na 2. katu Ministarstva poljoprivrede

Ul. grada Vukovara 78, Zagreb

 

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je ukupno 85 prijava, od kojih je 70 zadovoljilo formalne uvjete natječaja te su iste upućene na znanstvenu i stručnu recenziju, dok je preostalih 15 prijava eliminirano iz natječajnog postupka zbog nepoštivanja jednog ili više uvjeta natječaja.

 

Sukladno ocjenama recenzenata te odluci članova Vijeća, odobreno je sufinanciranje za 16 novih znanstveno – istraživačkih projekata.

 

Kako bi se prilagodili potrebama hrvatskih poljoprivrednika kojima su rezultati istraživanja prvenstveno i namijenjeni, za svaki VIP natječaj određuje se nekoliko prioritetnih područja istraživanja.

 

Na 14. VIP natječaju su bila ponuđena 2 prioritetna područja: Mala poljoprivredna gospodarstva i razvoj ruralnog područja i Povećanje konkurentnosti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava uvođenjem novih tehnologija i inovacija.

 

Ukupna vrijednost odobrenih projekata je 2.143.220,00 kn, pri čemu će VIP navedene projekte sufinancirati u iznosu od 1.753.220,00 kn.

 

Obzirom da je cilj Vijeća za istraživanja u poljoprivredi distribucija rezultata istraživanja do krajnjih korisnika, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, sva završna izvješća dosadašnjih projekata te prezentacije i brošure rezultata istraživanja projekata nalaze se na web stranici Ministarstva poljoprivrede te na web stranicama Savjetodavne službe koja je važna karika u prenošenju informacija o rezultatima istraživanja poljoprivrednicima kojima su ta istraživanja u konačnici i namijenjena kako bi bili u toku s novim spoznajama u poljoprivredi, a time i konkurentniji na domaćem, ali i europskom tržištu.

Prethodni članakMože li država biti skrbnik lijenom ocu?
Sljedeći članak431 tisuća iz IPARD-a za ruralni turizam na otoku Krku
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.