Peti natječaj za izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika/cu 2021. došao je svome kraju. Izabrani su najbolji mladi poljoprivrednici i u Zagrebu je održana svečana dodjela nagrada i proglašenje. Nagradu je osvojio Goran Vrabec. Drugo mjesto osvojila je Brankica Borović, a treći je prema glasovima stručnog ocjenjivačkog suda Ivan Gerštmajer Zelember.

Nakon što je na natječaj pristiglo rekordnih 68 prijava mladih poljoprivrednika koji su svoje projekte, snove i planove o razvoju poljoprivrede željeli podijeliti s javnošću, u konkurenciji najboljih procjenom stručnog žirija ostao je 21 projekt.

Čitatelji su imali prilike dva tjedna glasovati za svoje favorite. Jutarnji list je donio njihove priče, kako posluju, kako su uspjeli i koji su im planovi za budućnost. Pobjednika po izboru čitatelja redakcija je posebno nagradila. U žiriju koji je ocjenjivao projekte bili su: Marijana Petir, predsjednica Saborskog odbora za poljoprivredu i bivša ambasadorica projekta, Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Željka Josić, državna tajnica za demografiju i mlade, Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika, Vlatko Grgurić, urednik i voditelj emisije Plodovi zemlje na HTV-u, Zlatko Šimić, novinar Jutarnjeg lista, Marin Kukoč, konzultant za EU fondove – Spartium consulting, Dean Ban, direktor Instituta za poljoprivredu i turizam, Poreč, Antonio Maršić, voditelj SME centra Zagrebačke banke, Dražen Miloloža, viši stručni savjetnik Odjel za poljoprivredu HGK, te Zvonimir Kalić, najbolji mladi poljoprivrednik 2019.

Eurozastupnica Sunčana Glavak istaknula je kako nas je pandemija korone podsjetila na posebnu ulogu sektora poljoprivredne hrane u postizanju klimatskih ciljeva. 

– Samo ću reći da je središnji element zelenog i potreba za prelaskom na održivi sustav poljoprivredne proizvodnje koji čini više na zaštiti i očuvanju prirode. Strategija podrazumijeva jačanje uloge poljoprivrednika, rekla je. Izjavila je da smo u vrijeme pandemije doživjeli transformaciju navika kupovine. Europska komisija želi pomoći poljoprivrednicima da primjenjujući digitalnu tehnologiju čini manje štete za okoliš. 

Spomenula je i kako je odljev mladih ljudi iz ruralnih područja nešto na čemu Hrvatska mora poraditi. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posebno je naglasila da ne sumnja u uspjeh mladih poljoprivrednika. Istakla je da nove kreditne linije Ministarstva koristilo 217 mladih poljoprivrednika s ugovorenim sredstvima u iznosu od 77 milijuna kuna i to vrlo brzo i efikasno.

– Pozivam hrvatske mlade stanovnike da u što većoj mjeri pokrenu poljoprivredni posao. Želim poručiti da poljoprivreda, ribarstvo i akvakultura mogu doista biti nositelji razvoja cijelog hrvatskog gospodarstva. To nam pokazuje pandemijska godina u kojoj smo ostvarili rezultate kojima se malo tko nadao, rekla je.

Za troje prvo plasiranih glavni sponzor Zagrebačka banka osigurat će i financijsku edukaciju. Također osigurat će i pomoć u ispunjavanju prijava za fondove EU. Sponzor natječaja Konzum osigurat će najuspješnijima plasman njihovih proizvoda na njihovim prodajnim mjestima. Ambasadorica projekta Sunčana Glavak osigurala je put u Bruxelles za svih 21 finalista na dodjelu nagrade za najboljeg mladog EU poljoprivrednika. Drugo mjesto osvojila je Brankica Borović. Osvojila je novčanu nagradu od 15.000 kuna. Treće mjesto prema glasovima stručnog ocjenjivačkog suda osvojio je Ivan Gerštmajer Zelember. Osvojio je novčani iznos od 10.000 kuna. Proglašen je i pobjednik po izboru čitatelja Jutarnjeg lista – Ivan Palčić. Osvojio je 2203 glasova čitatelja portala Jutarnji.hr. 

Nakon proglašenja pobjednika održala se poljoprivredna konferencija. Na njoj su sudjelovali Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Ljiljana Šapina, članica Uprave Podravke, Andrej Dean, izvršni direktor Fortenova grupe za poljoprivredu i predsjednik Uprave Belja te Goran Vrabec, najbolji mladi poljoprivrednik. 

– Kada govorimo o prošloj godini koja je bila izazovna za prehrambenu industriju, mi smo se u Hrvatskoj vrlo dobro odnosili. Mnogi poljoprivredni proizvođači su, upravo zbog toga jer su se potrošači pokretali domaćim lancima opskrbe, dobili priliku.

To je razlog što smo imali smanjeni uvoz, ali i povećani izvoz. Imali smo ozbiljne iskorake u vrijednosti poljoprivredne proizvodnje. Ministarstvo poljoprivrede je provelo niz mjera u vrijednosti 500 milijuna kuna koji su bili fokusirani na posljedice koronavirusa, rekao je Zdravko Tušek

– U pandemiji koronavirusa smo rasli zbog online prodaje i drugog dijela marketinga. Izazovno nam je razdoblje, ali pred nama je svjetla budućnost, vidimo kraj pandemije, izjavio je Goran Vrabec, proizvođač chili papričica usred Zagorja. 

mladi poljoprivrednici
Goran Vrabec – najbolji mladi poljoprivrednik

Fotografija: Goran Mehkek/Cropix