U Zadru je od 18. do 22. travnja 2023., na Trgu Petra Zoranića održan Tuna, Sushi and Wine Festival. Domicilno stanovništvo, domaći i strani gosti mogli su svaki dan uživati u pripremi gastronomskih specijaliteta jadranskog mora na tri pozicije, Chef’s kitchen, Street food kantun, Eno kantun. Organizatori, Turistička zajednica grada Zadra i Zadarske županije,  potrudili su se za svaki dan festivala osmisliti bogat program prezentiran kroz hranu, vino i umjetnost.

Prvog dana festivala, gostovao je chef Mario Mandarić i zadarska kiparica Zvonimira Karavida, na temu Primjenjena umjetnost i održivost u gastronomiji, uz moderatora Damira Granića. U popodnevnim satima održan je Cooking program Taco. U srijedu tema je bila Dvi skuše, kuhao je chef Josip Vrsaljko. Radionicu izrada origamija je vodila Sanja Srbljinović – Čućek uz moderatora Ivicu Štorića. U Cooking programu posjetitelji su mogli pohađati Paint and Wine Workshop.

Trećeg dana festivala u jutarnjem Cooking programu kuhao je Saša Began, spremao je Ikejime brancin Yakitori, još jednom radionicu izrade origamija održala je Sanja Srbljinović – Čuček. Održano je predstavljanje Fish food and more festivala i maritimne baštine otoka Pašmana, uz moderiranje Damira Granića.

Program u petak također je obilovao zanimljivim sadržajem, neizostavni Cooking program, potom Marendin, Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola, cocktaile su pripremali Udruga barmena Back 2 Basic uz moderatoricu Nikolinu Radić. U subotu, cooking program obilježen je temom Kamenice i pjenušac uz moderiranje Ane Marušić i ponovno neizostavne cocktaile Udruge barmena Back 2 Basic.

U Eno kantunu predstavili su se Kraljevski vinogradi, Fiolić vina, Dražina vina, Vinketa, Degarra, Velebna, PZ Maslina i vino, Bora vina ( Žuža vinarija).

Predsjednik Udruge vinara Zadarske županije, Radoslav Bobanović smatra kako je Tuna, Sushi and Wine Festival svake godine sve zanimljiviji. Navodi da kada se u ostalim dijelovima Europe i svijeta održava ovakav Festival tada se u svim restoranima isključivo pije lokalno vino, konstatira da u Zadru i Zadarskoj županiji to još nije praksa ali mišljenja je da će postati.

Kad navedeno bude praksa, bit će dobro ugostiteljima, nama vinarima, svim vinoljupcima jer će dobiti pečat podneblja i pečat regije. Ovdje je sada osam vinarija od mogućih dvadeset, vjerujem da ćemo na ovakvim festivalima svi se prezentirati da se dobije raskoš, pečat Zadra i Zadarske županije, naglasio je Rade Bobanović.   

                                                                                                      Maja Marinović

Prethodni članakKako do znaka Demeter – oznake biodinamičke proizvodnje?
Sljedeći članakBršljan – otrovna, ali i ljekovita biljka
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.