U Zadru je od 18. do 22. travnja 2023., na Trgu Petra Zoranića održan Tuna, Sushi and Wine Festival. Domicilno stanovništvo, domaći i strani gosti mogli su svaki dan uživati u pripremi gastronomskih specijaliteta jadranskog mora na tri pozicije, Chef’s kitchen, Street food kantun, Eno kantun. Organizatori, Turistička zajednica grada Zadra i Zadarske županije,  potrudili su se za svaki dan festivala osmisliti bogat program prezentiran kroz hranu, vino i umjetnost.

Prvog dana festivala, gostovao je chef Mario Mandarić i zadarska kiparica Zvonimira Karavida, na temu Primjenjena umjetnost i održivost u gastronomiji, uz moderatora Damira Granića. U popodnevnim satima održan je Cooking program Taco. U srijedu tema je bila Dvi skuše, kuhao je chef Josip Vrsaljko. Radionicu izrada origamija je vodila Sanja Srbljinović – Čućek uz moderatora Ivicu Štorića. U Cooking programu posjetitelji su mogli pohađati Paint and Wine Workshop.

Trećeg dana festivala u jutarnjem Cooking programu kuhao je Saša Began, spremao je Ikejime brancin Yakitori, još jednom radionicu izrade origamija održala je Sanja Srbljinović – Čuček. Održano je predstavljanje Fish food and more festivala i maritimne baštine otoka Pašmana, uz moderiranje Damira Granića.

Program u petak također je obilovao zanimljivim sadržajem, neizostavni Cooking program, potom Marendin, Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola, cocktaile su pripremali Udruga barmena Back 2 Basic uz moderatoricu Nikolinu Radić. U subotu, cooking program obilježen je temom Kamenice i pjenušac uz moderiranje Ane Marušić i ponovno neizostavne cocktaile Udruge barmena Back 2 Basic.

U Eno kantunu predstavili su se Kraljevski vinogradi, Fiolić vina, Dražina vina, Vinketa, Degarra, Velebna, PZ Maslina i vino, Bora vina ( Žuža vinarija).

Predsjednik Udruge vinara Zadarske županije, Radoslav Bobanović smatra kako je Tuna, Sushi and Wine Festival svake godine sve zanimljiviji. Navodi da kada se u ostalim dijelovima Europe i svijeta održava ovakav Festival tada se u svim restoranima isključivo pije lokalno vino, konstatira da u Zadru i Zadarskoj županiji to još nije praksa ali mišljenja je da će postati.

Kad navedeno bude praksa, bit će dobro ugostiteljima, nama vinarima, svim vinoljupcima jer će dobiti pečat podneblja i pečat regije. Ovdje je sada osam vinarija od mogućih dvadeset, vjerujem da ćemo na ovakvim festivalima svi se prezentirati da se dobije raskoš, pečat Zadra i Zadarske županije, naglasio je Rade Bobanović.   

                                                                                                      Maja Marinović

Prethodni članakKako do znaka Demeter – oznake biodinamičke proizvodnje?
Sljedeći članakBršljan – otrovna, ali i ljekovita biljka
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.