U posljednje vrijeme sve se više čuje za pojam biodinamička poljoprivreda – odnosno znak Demeter. Demeter je najstarija svjetska oznaka proizvodnje i sustava praćenja te je na temelju nje razvijen današnji sustav certifikacije kakav poznajemo.

Nakon što je 1924.g. dr. Rudolf Steiner predstavio „Poljoprivredni tečaj“ njemačkim proizvođačima, nakon njegove smrti, isti ti proizvođači željeli su se istaknuti na tržištu i označiti svoj proizvod kao biodinamički. Tu se po prvi put u povijesti razvija sustavno praćenje proizvodnje i označavanje proizvoda dobivenih sukladno strogim smjernicama.

Što znači proizvoditi „Demeter“?

Za sve koji se odluče prijeći u biodinamiku, neophodno je zadovoljiti neke korake koji prethode Demeter certifikaciji. Svi mi možemo proizvoditi „biodinamički“, ali stavljanje prozvoda na tržište pod tom pretpostavkom zahtijeva i certifikaciju proizvodnje. Prije nego se uopće odlučimo za Demeter, moramo biti ekološki proizvođači. To znači da naše imanje mora biti u ekološkoj kontroli nacionalnih kontrolnih kuća i raditi sukladno smjernicama ekološke proizvodnje.

Biodinamički vinograd, Izvor:Facebook
Skupljanje bilja za biodinamičke čajeve

Prvi korak u Demeter certifikaciji je izrada plana prelaska u biodinamiku. Tu se detaljno razrađuje čitavo imanje sa svim njegovim elementima, sagledavaju se svi pozitivni aspekti kao i potencijalni problemi koji se mogu pojaviti na nekom gospodarstvu. U planu prelaska napominje se što je potrebno unaprijediti na farmi kako bi došla do optimalne razine za njen rast i razvoj. Za razliku od ekološke poljoprivrede, u Demeter ulazi čitavo imanje i svi njegovi elementi – biljna i životinjska proizvodnja. Nema mogućnosti paralelne proizvodnje

Neke od osnovnih smjernica su obavezna upotreba biodinamičkih pripravaka, obavezna upotreba biodinamičkog komposta te obavezno praćenje sredstava koja su dozvoljena u Demetru (postoji tzv. Input list – popis dozvoljenih proizvoda). Nakon izrade plana prelaska popunjava se plot list – plan polja. On prati gdje se i što prozvodi te se on prijavljuje u Demeter International. Kroz ovaj sustav vidi se na kojim površinama se uzgajaju koje kulture i u kojoj količini.

Potom na teren izlazi Demeter inspektor koji pregledava imanje vrlo slično kako to radi ekološka kontrola. Prati se dnevnik rada sa svim unosima radova koji se obavljaju na imanju. Ovisno o vrsti proizvodnje, prijelaznio razdoblje može biti 2 ili 3 godine, od ulaska u sustav Demeter. Proizvodi dobiveni u prijelaznom razdoblju tako se i označavaju, tek po isteku tog prijelaznog razdoblja, prozvodi dobivaju oznaku Demeter.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje