Ministarstvo poljoprivrede je 10. veljače 2023. godine, u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću uputilo Prijedlog pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. godinu te Prijedlog pravilnika o provedbi intervencije 76.01. „Osiguranje poljoprivredne proizvodnje“ iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. Riječ je o važnim pravilnicima za provedbu gotovo 3,8 milijardi vrijednog Strateškog plana.  

Naime, Pravilnikom o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. godinu propisuje se provedba intervencija proizvodno nevezanih i proizvodno vezanih izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja iz Strateškog plana ZPP RH do 2027. godine, mjera državne potpore za iznimno osjetljive sektore iz Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za 2023. godinu. Kampanja zaprimanja jedinstvenih zahtjeva počinje 6. ožujka i traje do 15. svibnja 2023. a podnošenje Jedinstvenog zahtjeva u roku za zakašnjele zahtjeve traje do 9. lipnja 2023.

Također, u postupku e-savjetovanja nalazi se Prijedlog pravilnika o provedbi intervencije 76.01. „Osiguranje poljoprivredne proizvodnje“ iz Strateškog plana, a kojim se propisuje provedba intervencije, postupak dodjele potpore koju provodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i postupanje po žalbama na odluke Agencije za plaćanja. Klimatske promjene značajno utječu na promjenu uvjeta poljoprivredne proizvodnje, stoga će Ministarstvo poljoprivrede i dalje kroz provedbu ove intervencije podizati svijest poljoprivrednika o potrebi prilagodbe klimatskim promjenama i potrebi za ugovaranjem osiguranja kako bi se ublažile posljedice šteta koje su posljedica sve učestalijih prirodnih nepogoda.

E-savjetovanja su dostupna na poveznicama:

Prijedlog pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. godinu

Prijedlog pravilnika za provedbu intervenciju 76.01. Osiguranje poljoprivredne proizvodnje

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje