Ministarstvo poljoprivrede je 25. studenoga 2022. uputilo u javnu raspravu Nacrt Pravilnika o provedbi Programa pomoći uzgajivačima stoke zbog posljedica zaraze stoke bedrenicom, za što je u ovoj godini osigurano dva milijuna kuna. 

Naime, početkom srpnja ove godine na pašnjaku u Osekovu u Parku prirode Lonjsko polje prijavljena su prva ugibanja stoke tada nepoznatog uzroka. Veterinarske službe su poduzele sve radnje predviđene zakonom, a nakon što je kao uzrok ugibanja potvrđena bolest bedrenica, Ministarstvo poljoprivrede je donijelo naredbe o mjerama za sprječavanju pojave i širenje bolesti. 

Mjera zabrane odvoza, prikupljanja, iznošenja i uporabe košenih krmnih trava, koja je bila potrebna zbog sigurnosti i zdravlja, imat će dugoročan utjecaj na stočarstvo u pogođenom području. Također, uslijed naglog prelaska na novu hranidbu kod stoke može doći do niza problema, kao i do značajnog smanjenja planiranog prirasta, a skupa zamjenska hrana dodatno opterećuje proizvodnju. 

Cilj ovog programa pomoći jest nastavak stočarske proizvodnje u područjima u kojima su propisane mjere sprječavanja širenja bolesti te očuvanje broja grla, ali i ostanak stanovnika na ruralnom području.

E-savjetovanje je dostupno na poveznici.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje