Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji s partnerima na projektu „CroViZone – Prilagodba vinogradarskih zona RH klimatskim promjenama“ i Udrugom vinogradara i vinara Istre „Vinistra“ je 5. svibnja ove godine u Poreču organizirala okrugli stol „KLIMATSKE PROMJENE I VINOGRADARSTVO REGIJE HRVATSKA ISTRA, KVARNER I HRVATSKO PRIMORJE: POTENCIJALI I PERSPEKTIVA“. Cilj okruglog stola je bio lokalnim proizvođačima prenijeti informacije i rezultate ovoga projekta; sve kako bi primjenom novih saznanja povećali otpornost vlastite proizvodnje na negativne utjecaje klimatskih promjena. 

Otvarajući okrugli stol u pozdravnoj riječi organizatora izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice HAPIH-a, je istaknuo kako je CroViZone svojevrstan nastavak projekta VITCLIC – Vinogradarstvo i klimatske promjene na području Hrvatske. Na temelju podataka iz tog projekta dokazalo se postojanje C3 vinogradarske zone; tako se zapravo otvorila potreba za revidiranjem svih postojećih podataka kroz novi projekt CroViZone; s njim se očekuje doći do prijedloga novog vinogradarskog zoniranja. 

Panelisti okruglog stola su bili izv. prof. dr. sc. Domagoj Karačić (Ekonomski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku), izv. prof. dr. sc. Darko Preiner (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu,), izv. prof. dr. sc. Maja Telišman Prtenjak (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Marijan Bubola (Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča) te Ivan Prša, dipl. ing, agr, voditelj Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo HAPIH-a. 

Stručnjaci i znanstvenici uključeni u projekt Crovizone dali su okupljenim vinogradarima i vinarima ove regije uvid u dosadašnju realizaciju ciljeve projekta. To su: analiza postojeće proizvodnje i utvrđivanje proizvodnih potencijala vinogradarskog sektora u RH; utvrđivanje utjecaja klimatskih promjena na postojeće vinogradarske zone u RH te definiranje preporuke za uspostavu novih vinogradarskih zona; utvrđivanje metodologije potrebne za uspostavu sustavnog praćenja u vinogradarstvu; ocjena utjecaja klimatskih promjena na sektor vinogradarstva i vinarstva s ekonomskog stajališta. 

Tako su sudionici panela čuli nešto više aktualnom stanju u vinogradarstvu i vinarstvu RH; u kojim se sada agroekološkim uvjetima uzgaja vinova loza; s kojim se to konkretno izazovima vinogradari ovoga kraja sada susreću i kako se bore s njima; klimatologiji i klimatskim modelima; predviđanju klimatskih promjena koje proizvođače čekaju u budućnosti.

Istaknuta je važnost provođenje istraživanja za prilagodbu vinogradarstva klimatskim promjenama; koje su to kratkoročne i dugoročne mjere ublažavanja utjecaja odnosno prilagodbe novim uvjetima uzgoja, među kojima su i mogućnostima prilagodbe postojećih sorata ili promjene sortimenta te kako su klimatske promjene ne samo negativno već i pozitivno utjecale na vegetaciju loze odnosno kvalitetu vina.

Bilo je i riječi o perspektivama razvoja vinogradarstva i vinarstva sa stajališta ekonomske održivosti, i na koncu ulozi i važnosti (re)definiranja vinogradarskih regija u Republici Hrvatskoj. Zaključno je istaknuto da je hrvatsko vinarstvo zavidno napredovalo; to pokazuju i nerijetke nagrade za vrhunska vina ne samo na nacionalnim nego i međunarodnim izložbama i natjecanjima; međutim proizvođači moraju biti spremni na određene prilagodbe u kontekstu klimatskih promjena, čim prije to bolje; sve kako bi im proizvodnja bila ekonomski isplativija.