Nakon što je u prosincu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu bila postavljena prigodna izložba „Tri stoljeća Gospodarskog lista“, u Sisku je 15.01.2018. otvorena izložba „Gospodarski list kroz tri stoljeća postojanja“.

U Narodnoj knjižnici i čitaonici Sisak tom su se prigodom okupili interesanti i čitatelji Gospodarskog lista ali i neki prijašnji suradnici lista. Izložbu je uvodnim riječima otvorila voditeljica knjižnice, Vesna Ivanković, prof., koja je istaknula važnu ulogu Gospodarskog lista tijekom ilirskog preporoda u Sisku, ali i opismenjavanju, informiranju i stručnom savjetovanju lokalnog stanovništva. Istaknula je kako joj je iznimno drago što je i jedan od osnivača Gospodarskog lista, Franjo Lovrić, nekadašnji gradonačelnik Siska imao iznimnu ulogu u stvaranju najstarijeg hrvatskog časopisa. Spomenula je i bivšeg suradnika Gospodarskog lista, Nikolu Jagačića, agronoma koji je kao mladi stručnjak pokrivao stručne teme u časopisu, te gospođu Koreneliju Milić, koja je 80-ih i 90-ih godina radila na daleko poznatim kuharicama Gospodarskog lista iz biblioteke Obitelj i gospodarstvo, Jela s povrćem, Kuhinja ljubavi itd.

Glavni urednik Gospodarskog lista, Goran Beinrauch, posjetiteljima izložbe ukratko je pojasnio povijesni značaj i razvoj Gospodarskog lista, istaknuvši najzačajnije ljude koji su radili na listu koji se bez prekida zadržao 175 godina. Odgovorni urednik i urednik biblioteke Hrvatsko povrće, Ivan Stupnišek, pričao je o naslovima iz ponude Gospodarskog lista, objasnio njihov velik uspjeh i brojna izdanja u Hrvatskoj ali i šire, te naveo što se sve može pronaći u stručnoj i popularnoj literaturi proizašloj iz „kuhinje“ Gospodarskog lista, zahvaljujući vrijednim čitateljima i suradnicima.

Posjetitelji izložbu u Sisku mogu pogledati do 01.02.2018. u radnom vremenu Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac na adresi Rimski put bb, od ponedjeljka do petka od 8 – 20 h, te subotom od 8-13 h.

 src= src=

Prethodni članakTko stavlja šume u prvobitno stanje?
Sljedeći članakHrvatski ribari moći će ponovno koristiti mreže plivarice u Jadranu
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362