U petak 18. prosinca u Zagrebu na adresi Cesarčeva 5 otvorena je Kuća hrvatske hrane CroTaste. Kuća hrvatske hrane je produkt suradnje Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Agro-klastera d.o.o., uz potporu i stratešku usmjerenost Ministarstva poljoprivrede i Vukovarsko-srijemske županije na poticanje domaće proizvodnje.

Otvaranju su prisustvovali ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar obrane Mario Banožić, dok su domaćine predstavljali doc. dr. sc. Krunoslav Dugalić, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije i direktor Agroklastera Zdenko Podolar.

Agroklaster d.o.o. je kao javno poduzeće osnovan 2017. s ciljem podrške malim i srednjim proizvođačima te postiže značajne rezultate u povezivanju malih proizvođača i plasmanu poljoprivredno-prehrambenih proizvodas područja cijele RH. Osnivači tvrtke su Vukovarsko-srijemska županija, pet općina iz županije, (Vrbanja, Drenovci, Lovas, Stari Jankovci i Cerna), Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek i PZ Vinkovačka šparoga Vinkovci.

Cilj ove platforme je osigurati malim i srednjim proizvođačima, s područja cijele Hrvatske, mjesto za promociju i prodaju proizvoda u samom centru grada Zagreba kako bi im se pružila prijeko potrebna, podrška.

U ponudi Kuće hrvatske hrane CroTaste je široka paleta domaćih proizvoda, a prednost pri plasmanu imaju proizvodi s oznakama europske kvalitete. Na policama ove prodavaonice autohtonih domaćih proizvoda trenutno je preko 220 artikala 100-tinjak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji zadovoljavaju kriterije kvalitete, izvornosti, jasne sljedivosti proizvodnje, ali i tržišne konkurentnosti.  Tako se na policama može pronaći nezaobilazni slavonski kulen, dalmatinski i istarski pršut, GMO free jaja, šparoge, vino koje se posluživalo pri krunidbi engleske kraljice i mnogi drugi visokokvalitetni hrvatski proizvodi, od maslinovog ulja do paškog sira, arancina i ribe iz Jadrana, koje stanovnici glavnog grada mogu kupiti za svakodnevnu potrošnju, ali i turisti kao vrijedan suvenir iz Lijepe naše. U 2021. godini u program promocije i prodaje proizvoda planira se uključiti veći broj novih malih i srednjih proizvođača iz cijele Hrvatske.

 class=

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković se nada kako će se otvaranje ovakvih platformi nastaviti i na drugim bitnih lokacijama u Hrvatskoj.

-Pandemija je pridonijela jačanju svijesti o važnosti domaće proizvodnje hrane. U ovim teškim uvjetima naši poljoprivredni proizvođači prepoznali su stratešku važnost, a na nama u Ministarstvu je da promoviramo vrijednost proizvodnje. Trudimo se dodatno poticati odabir kvalitetnog, svježeg i hrvatskog i kroz promotivne kampanje na televizijskim i radijskim postajama, no svjesni smo činjenice da hrvatski građani često odabiru ono što mogu kupiti, a ne možda ono što žele, iako je hrvatsko. Na nama je da stvorimo preduvjete za rast produktivnosti, konkurentnosti i otpornosti hrvatske poljoprivrede, što će rezultirati visoko kvalitetnim domaćim proizvodima povoljne cijene koji će biti na raspolaganju većini hrvatskih građana. Pozivam sve građane i građanke da u skladu sa svojim mogućnostima kupuju hrvatske proizvode. Imamo 28 proizvoda oznake izvornosti i zaštićenog zemljopisnog podrijetla kao jedna mlada članica EU. Projekt CroTaste u svim svojim segmentima sukus svega što se potiče u hrvatskoj poljoprivredi  – kratki lanci opskrbe, promocija lokalnih proizvođača i njihovih proizvoda, poticanje građana na kupnju domaćeg, otvaranje novih kanala za plasman i distribuciju domaćih proizvoda, brendiranje hrvatskog proizvoda na lokalnoj, nacionalnoj i EU razini, izjavila je ministrica poljoprivrede te dodala kako se Hrvatska dobro nosi s ovom krizom i kako je u 2020. g. zabilježen najveći rast u produktivnosti proizvodnje i neto dodanoj vrijednosti u posljednjih 10 godina.

 class=
Minsitrica poljorprivrede Mairja Vučković

Doc. dr. sc. Krunoslav Dugalić rekao je kako je ova kuća namijenjena prvenstveno onima koju su prerasli prodaju preko kućnog praga,  a premali su za samostalan plasman za tržište. Također naglasio je kako je ova kuća otvorena za proizvođače iz cijele Hrvatske te kako su kontaktirane sve županije koje žele sudjelovati u ovom projektu.

Prednost imaju proizvodi s oznakom europske kvalitete, a asortiman će se mijenjati sukladno dobu godine. Ovdje će se održavati i promocije hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda te kroz niih spajati plavu i zelenu Hrvatsku. U Europi, Hrvatska je prepoznata po turizmu i gastronomiji. U ovim teškim vremenima potrebna je pomoć našim malim poljoprivrednicima kako bi lakše plasirali svoje proizvode, izjavio je doc. dr. sc krunoslav Dugalić, ravnatelj HAPIH-a.

 class=
Ravnatelj HAPIH-a doc. dr. sc. Krunoslav Dugalić

Zdenko Podolar, direktor Agroklastera d.o.o. je izjavio kako je cilj Agroklastera povezati male trgovce i omogućiti im lakši plasman na tržište, povezati plavu i zelenu Hrvatsku te naglasio kako su prva tvrtka u Hrvatskoj koja proizvodi GMO free jaja.

 class=

 class=
 class=