Godina na izmaku, unatoč koroni, bila je uspješna za OPG i Destileriju Bilušić iz Zagreba. U svakom, pa i u natjecateljskom smislu. Na domaćim i međunarodnim manifestacijama osvojena su 3 šampionska zlata, zatim dva velika zlata i još 13 zlatnih odličja. Kao šećer na kraju, ovaj put za voćni liker od aronije, došla je  šampionska titula  i veliko zlato na 2. Međunarodnom ocjenjivanju rakija i likera u Zagrebu.

 -Jako sam sretan postignutim rezultatima, te bih se ovim putem zahvalio svojoj obitelj, i svim suradnicima koji su svojim zalaganjem sudjelovali u stvaranju ovako velikih rezultata, poručuje Luka Bilušić (33), vlasni/k OPG-a i Destilerije Bilušić.

 class=

Šampionska titula na 2. Međunarodnom ocjenjivanju rakija i likera

  • Što vam znače nagrade?

Mnogobrojne nagrade i priznanja s raznih domaćih i međunarodnih manifestacija dokazuju da se dugogodišnji rad, trud i ljubav prema proizvodnji rakija i likera isplatila, te da smo na pravom putu. Nagrade mi znače veliku motivaciju za daljnji rad i napredovanje, one su potvrda da sam uspio ostvariti velike pobjede kao mali poduzetnik uz visoku kvalitetu svojih proizvoda.

  • Posebno ističete šampionsku titulu za liker od aronije. Zašto?

-Zato što je osvojena u jakoj međunarodnoj konkurenciji, što je liker tako ocijenjen od komisije sastavljene od znanstvenika i eminentnih stručnjaka  za jaka alkoholna pića i dakako, zato što je šampionski liker od plodova aronije iz vlastitog nasada. Aronija je jedna od najzdravijih vrsta bobičastog voća. Rekao bih i maleno čudo prirode koja ima sadržaj antioksidansa više nego u bilo kojoj drugoj namirnici koja se koristi u ljudskoj ishrani. Liker pripremamo višemjesečnom maceracijom aronije iz ekološkog uzgoja i miješanjem vrhunskog destilata grožđa. Zbog specifičnog okusa aronije, koji je slatko-trpki , bilo je potrebno puno truda, istraživanja, strpljenja, vremena i ulaganja u probne serije kako bi se ostvarila ravnoteža okusa koji svaku kap, kako kažu konzumenti, čini pravom senzacijom.

 class=
Liker od aronije osvojio je šampionsku titulu na 2. Međunarodnom ocjenjivanju rakija i likera

Potpuno prirodni proizvodi od ekoloških plodova

  • Proizvodnja žestica već je tradicija obitelji Bilušić. Kad je sve počelo?

Tradicija proizvodnje rakija i likera po autohtonim i jedinstvenim receptima stara je kod nas stotine godina. Stariji naraštaji iz moje obitelji, pradjed Miran i djed Ivan su rakiju i likere radili iz hobija, za obiteljska druženja, svečanosti te razne prigode. Otac Ante je prije 30 godina proizveo liker od njemu omiljene nešpole. Uz oca sam počeo i zavolio proizvodnju voćnih rakija i likera. Prije 6 godina odlučili smo se za profesionalni pristup te smo otvorili destileriju. Od prvih koraka do otvorenja destilerije kontinuirano radimo na tehnološkim razradama proizvoda i probnim proizvodnjama te smo uspjeli dobiti rakiju i likere koji će odgovarati potrebama kupaca. Reakcije na probne serije su bile izvrsne pa smo se odlučili uploviti u poduzetničke vode. Kao najveći adut našeg poslovanja, a ujedno i posebnost je da su svi naši proizvodi potpuno prirodni te u proizvodnji ne koristimo umjetne arome, boje, sladila, poboljšivače okusa, te rafinirani etilni alkohol. Iz tog razloga bavimo se proizvodnjom ograničenih količina prirodnih rakija i likera kako bismo zadržali vrhunsku kvalitetu proizvoda, što su u konačnici prepoznali i brojni naši kupci.

  • Uz onaj u Vrbovečkoj Dubravi kod Zagreba imate nasade na još nekoliko lokacija. Gdje?

-U Vrbovečkoj Dubravi, gdje je i Destilerija, obitelj ima nasad vinograda, šljiva, krušaka, oraha, aronije. U Privlaci kraj Zadra nasad višnje maraske, nespole i smokve. Planiramo posaditi nove nasade smokve na naslijeđenoj zemlji od moga djeda koja se nalazi u Promini, točnije u Ljubotiću kod Oklaja, čime bi imali ukupno 4 hektara nasada. Još jedan nasad u budućnosti planiramo u sisačko-moslavačkoj županiji u gradu Novska.

 class=
Voćnjak obitelji Bilušić u vrbovečkoj Dubravi
  • Što je lakše proizvesti: vrhunsku rakiju ili voćni liker?

-Proizvodnja rakija i likera po izvornim i autohtonim receptima je iznimno zahtjevan način proizvodnje. Bilo da se radi o rakiji ili likeru, strogo se mora poštivati tehnološki proces prerade. Proizvodnja rakije se odvija u četiri koraka: priprema voća za fermentaciju, vrenje – alkoholna fermentacija komine, destilacija – pečenje rakije, i odležavanje – sazrijevanje rakije. Ključ uspjeha dobre rakije je voće najveće klase i kvalitete te alkoholna fermentacija. U pripremi likera također mora biti voće najviše klase i kvalitete, te maceracija plodova u vrhunskoj bazi najveće kvalitete. Naša baza svih likera je kvalitetna rakija lozovača koja je dobivena destilacijom grožđa iz vlastitog eko uzgoja.

  • Kakva je situacija na tržištu jakih alkoholnih pića. Gdje prodajete svoje proizvode?

-Na tržištu jakih alkoholnih pića u Hrvatskoj pojavljuje se sve više dobrih i educiranih proizvođača koji na tržište stavaljuju proizvode dobre kvalitete. Mislim da smo na dobrom tragu da pokažemo što Hrvatska ima od dobrih izvornih i autohtonih proizvoda. Vlastite proizvode njih 70% izvozili smo prije korone u susjedne zemlje. Izvozimo i dalje ali u manjim količinama nego prije. Proizvode plasiramo i kroz turizam u turističkoj sezoni na Jadranu, u Ninu i Privlaci kraj Zadra gdje imamo nasade, ali i u Zagrebu “na kućnom pragu”. Ove godine zbog korone, kao i ostalim proizvođačima, prodaja je i nama pala više od 50 posto. Prodaja putem interneta i društenih mreža omogućava pristup mnogo širem tržištu, a to znači i potencijalno mnogo veći broj kupaca nego u “stvarnoj” trgovini.

Zbog pandemije korona virusa potrošačke navike kupaca se mijenjaju i sve više ljudi se odlučuje na online trgovinu. Tako smo se i mi prilagodili zahtjevima kupaca, te odlučili otvoriti webshop koji je još u izradi. Očekujemo da bi mogao biti kompletiran i otvoren na početku nove godine. Za sada svi ljubitelji kvalitetnih voćnih rakija i likera svoj upit prema destileriji mogu postaviti putem elektroničke pošte ili formulara na službenoj web stranici www.rakije-bilusic.com.

U planu rakija od meda

 class=
Neke od brojnih rakija i likera obitelji Bilušić
  • Profesionalni ste vozač u Ministarstvu, mora, prometa i infrastrukture. Studirate. Kako se, uz sve to, stignete baviti voćarstvom i raditi u destileriji?

Radim kao vozač državnog dužnosnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Završio sam prediplomski sveučilišni studij prometa, te sam upisao diplomski sveučilišni studij Održiva mobilnost i logistika. Ljubav prema proizvodnji rakija i likera je rezultirala da sam završio program osposobljavanja za Proizvođača rakija i drugih domaćih aromatiziranih alkoholnih pića. Nakon toga sam završio edukaciju i testiranje za senzorskog analitičara za jaka alkoholna pića koju je organizirala Gospodarska interesna udruga proizvođača pića Hrvatske (GIUPPH). Svakom proizvođaču jakih alkoholnih pića toplo preporučujem da završi programe izobrazbe, možete puno naučiti od vrhunskih stručnjaka i naučeno izravno primijeniti u unaprjeđivanju svojih proizvoda kako biste dobili onaj vrhunski. Angažman u našoj destileriji ima cijela obitelj, svi predano rade s voljom i ljubavlju, kad ima ljubavi i volje sve se stigne.

  • Trebaju li se proizvođači jakih alkoholnih pića udružiti. Ima li zainteresiranih?

-Smatram da se mali proizvođači jakih alkoholnih pića trebaju udružiti kako bi zajedničkim snagama mogli nastupiti na inozemnom tržištu. Za osiguran plasman i izvoz proizvoda, potrebna je vrhunska kvaliteta. Da bi dobili vrhunsku kvalitetu proizvoda potrebno je isključivo voće I. klase koje nije tretirano pesticidima i mineralnim gnojivima. Nakon pažljivog odabira i sortiranja, svježe voće ide u preradu, a i sam proces proizvodnje prirodnih rakije i likera traži stalni nadzor i kontrolu. Proizvodi moraju biti potpuno prirodni bez umjetnih aroma, boje, sladila. Ako poštujete sve tehnološke procese u proizvodnji, vrhunska kvaliteta je zagarantirana. Zainteresiranih još nema, ali ovim putem pozivam sve male proizvođače koji proizvode svoje proizvode na prirodan i tradicionalan način da se jave.

  • Vaš brat se bavi pčelarstvom. Planirate li proizvode i s medom?

Da, brat Ivan (37) se bavi pčelarstvom. Zajedničkim snagama planiramo lansirati na tržište rakiju od meda za koju vjerujemo kako će postati premium proizvod u vrlo kratkom vremenu. U našoj paleti trenutno imamo 20-ak proizvoda od toga 5 rakija i 15 likera. U budućnosti naša destilerija planira otvoriti kušaonicu u Privlaci kraj Zadra i time obogatiti turističku ponudu toga mjesta.  Paletu naših proizvoda upotpunit ćemo sa dva nova likera. Koja? Neka to zasad ostane mala tajna. Koje i kakve likere otkrit ćemo kad ih proizvedemo, a to će, nadam se biti tijekom nadolazaće 2021. godine.