Na ovotjednoj sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojeni su za ovu godinu Program školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka i Program potpore za zbrinjavanje napuštenih, izgubljenih i/ili privremeno oduzetih domaćih životinja

Cilj Programa je podizanje svijesti djece prvih razreda osnovne škole o važnosti meda kao sastavnog dijela prehrane te važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost posebno zbog održavanja ekološke ravnoteže i bioraznolikosti, budući da 84 % biljnih vrsta i 76 % proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele.

Programom je predviđena i promocija hrvatskog pčelarstva kroz promociju meda lokalnih proizvođača proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima, pakiranog u Nacionalnu staklenku za med i označenog znakom Med hrvatskih pčelinjaka. Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održava se 7. prosinca na dan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, kada svaki prvašić donije staklenku domaćeg meda, a u pet godina njegova održavanja sudjelovalo je ukupno 174.962 učenika prvih razreda te svake godine sudjeluje prosječno 194 pčelara.

Program potpore za zbrinjavanje napuštenih, izgubljenih i/ili privremeno oduzetih domaćih životinja za 2023. godinu izrađen je s ciljem pomoći jedinicama lokalne samouprave u vidu nadoknade dijela troškova za privremeno zbrinjavanje te zaštitu napuštenih, izgubljenih, zanemarenih odnosno privremeno oduzetih domaćih životinja u svrhu sigurnosti ljudi, zdravlja ljudi i životinja te smanjivanja materijalne štete.

Očekivani rezultat Programa je smanjenje broja napuštenih, izgubljenih i/ili zanemarenih  domaćih životinja koje lutaju bez nadzora te potencijalno utječu na  sigurnost ljudi, promet te poljoprivredne kulture. Financijska sredstva za provedbu Programa osigurana su u Državnom proračunu, u iznosu od 150.000 eura.