Distribucija i prodaja pesticida uređena je Zakonom o održivoj uporabi pesticida (NN,14/14) i Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN, 142/12).

 

Distribucijom i prodajom pesticida mogu se baviti pravne i fizičke osobe (distributeri) koji imaju sjedište i adresu u Republici Hrvatskoj i koji su upisani u središnju evidenciju Fitosanitarnog informacijskog sustava Ministarstva (u daljnjem tekstu: FIS), koja se vodi elektroničkim putem.

 

Distributeri ili vlasnici rješenja o registraciji pesticida koji su obavljali poslove distribucije i prodaje pesticida obvezni su dostaviti podatke za upis u središnju  evidenciju FIS -a i podatke o prodaji pesticida do 1. travnja 2014. godine.

 

Distributeri koji obavljaju promet pesticidima dužni su uskladiti svoje poslovanje sukladno propisima koji uređuju zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom od dana stupanja na snagu citiranog Pravilnika, a uvjete glede zaposlenika, prostora i druge uvjete propisane citiranim Pravilnikom dužni su ispuniti do 26. studenog 2015. godine.

       

Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede tijekom 2014. godine provest će inspekcijske nadzore glede udovoljavanja uvjetima koje moraju ispunjavati distributeri koji stavljaju na tržište pesticide.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOdržan Stručni savjet za praćenje stanja u tovu goveda i proizvodnji goveđeg mesa
Sljedeći članakNewsletter 6/2014
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.