8. veljače 2022. održan je sastanak ministrice poljoprivrede s uzgajivačima ovaca i koza okupljenima u Hrvatsku poljoprivrednu komoru i Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza na temu stanja na tržištu, utjecaja rasta cijena poljoprivrednih inputa i tržišnih poremećaja na proizvodnju te drugih izazova, ali i prilika s kojima se susreću ovčari i kozari. 

Na sastanku je istaknuto kako je broj grla u laganom padu posljednjih mjesec. To je u najvećoj mjeri rezultat uvedenih godišnjih veterinarskih pregleda koje imaju za cilj provjeru brojnosti i stanja stoke na gospodarstvima te sukladno utvrđenom ažuriranje potrebnih registara, ključnih za utvrđivanje aktualnog stanja i trendova u sektoru, a zatim i potrebnih mjera i aktivnosti usmjerenih u očuvanje i napredak.

Također, naglašeno je kako je proizvodnja u mesnom dijelu stabilna i iznosi 70 % u samodostatnosti. Taođer, obilježena je i brojnim izazovima u dijelu proizvodnje mlijeka. Uzgajivači su naveli rast cijena poljoprivrednih inputa i klaoničke usluge kao segmente koji dodatno opterećuju proizvodnju. Zatražili su otvaranje novih mogućnosti za sufinanciranje potrebnih investicija.

Ministrica Vučković je najavila da će Ministarstvo poljoprivrede sagledati mogućnosti za nove sektorske investicije sukladno dostupnim sredstvima. Pozvala je uzgajivače da ispune anketni upitnik s informacijama o svojim proizvodnjama te Ministarstvu tim putem opišu svoju aktualnu problematiku. One će se sagledavati pojedinačno i žurno. Također, jedan od zaključaka sastanaka jest da će se sagledati kako da sustav koeficijenata prihvatljivosti površina krških pašnjaka za ostvarivanje potpore i uvjeti njihove eventualne promjene budu još transparentniji te informacija o istima još dostupnija samim proizvođačima.

Ministarstvo poljoprivrede nastavit će podržavati proizvodno vezanim plaćanjima domaće ovčare i kozare koji uzgajaju rasplodne ovce i koze za proizvodnju janjadi i jaradi.Prema podacima Agencije za plaćanja, navedenu potporu za 2021. godinu ostvarilo je 11.157 poljoprivrednih gospodarstava kojima je ukupno odobreno više od 35 milijuna kn za 455.750 grla. Tijekom 2018. godine započela je provedba mjere državne potpore za uzgoj uzgojno valjanih ovaca i koza. Ona za cilj ima unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza pod selekcijskim obuhvatom. U trogodišnjem razdoblju osigurano je za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza ukupno 13,5 milijuna kuna.

Programom potpore za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza 2021.-2023. osiguran je nastavak sustavne podrške vrijedne 7,5 milijuna kuna. Putem mjera Ministarstva poljoprivrede za suzbijanje posljedica koronavirusa ovčarima i kozarima je isplaćena potpora vrijedna više od 12 milijuna kuna. Do sada je iz Programa ruralnog razvoja odobreno oko 144 milijuna kuna putem 656 zahtjeva za investicije u sektor ovaca i koza.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje