Otvoren je natječaj za provedbu tipa operacije 9.1.1 „Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija“ za dodjelu potpore za provođenje aktivnosti predviđenih poslovnim planovima priznatih proizvođačkih organizacija u cilju olakšanja izlaska na tržište, a time i povećanja konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava. Na raspolaganju je 26.250.000,00 kuna, a ukupan iznos potpore koji se može dodijeliti jednoj proizvođačkoj organizaciji iznosi 500.000 eura kroz pet godina, odnosno najviše 100.000 eura za poslovnu godinu u kunskoj protuvrijednosti.

Prijave na natječaj počinju se zaprimati 18. listopada 2018. godine i bit će otvorene do 19. studenog 2018. godine. Zahtjev za potporu popunjava se i predaje u AGRONET-u.

Prihvatljivi korisnik potpore su priznate proizvođačke organizacije, koje su priznate od 01. siječnja 2014. godine, a koje po svojim uvjetima pripadaju kategoriji mikro, malih i srednjih poduzeća (MSP) te prije podnošenja zahtjeva za potporu imaju odobren poslovni plan. Poslovne planova odobrava Povjerenstvo za odobravanje poslovnih planova proizvođačkih organizacija Ministarstva poljoprivrede.

Potpora se odobrava proizvođačkim organizacijama s ciljem prilagodbe proizvodnje i proizvoda zahtjevima tržišta, zajedničkog plasiranja proizvoda na tržište, utvrđivanja zajedničkih pravila o podacima o proizvodnji te za druge aktivnosti koje proizvođačka organizacija može provoditi poput razvoja poslovnih i marketinških vještina te organiziranja i olakšavanja inovativnih procesa. Neke od prihvatljivih aktivnosti su: administrativni troškovi, troškovi najma, režija i uređenja uredskog prostora, troškovi pripreme proizvoda za prodaju, objedinjavanje ponude, prodaje i opskrbu kupaca na veliko, kupnja informatičke opreme i tehnologije, trošak bruto plaća zaposlenih djelatnika te troškovi zajedničkog plasiranja proizvoda na tržište, odnosno zajedničkog nastupa proizvođačke organizacije na tržištu.

„Kroz proizvođačke organizacije udruženi poljoprivredni proizvođači lakše mogu izići na tržište i ponuditi svoje proizvode, nabaviti repromaterijale potrebne za proizvodnju. Sredstvima koja su na raspolaganju svaka proizvođačka organizacija može olakšati svoj rad i ojačati položaj svojih članova na tržištu.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Više o natječaju pročitajte ovdje.

Prethodni članakProblematična kruška i vinova loza s otoka Paga
Sljedeći članakTuje – nezamjenjive prirodne ograde
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.