Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sudjelovala je na početku jesenske sadnje nove šume u okviru projekta „Karlovac Karst  – razminiranje, obnova i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije“. 

Ministrica Vučković je, obilježavajući početak sadnje 210 hektara nove šume, čestitala i zahvalila svima uključenima u projekt, Ministarstvu unutarnjih poslova koje u partnerstvu s Hrvatskim šumama kontinuirano radi na razminiravanju diljem Hrvatske te Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU na sufinanciranju ovoga projekta iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020.“, čija je ukupna vrijednost veća od 241 milijuna kuna, dok je za biološku obnovu šuma planiran iznos od 18,7 milijuna kn. Naglasila je kako je riječ o važnom projektu kojem je cilj razminiranje, obnova i zaštita šuma na projektnom području koje je zbog ratnih djelovanja bilo onečišćeno minsko-eksplozivnim sredstvima, zbog čega nije bilo moguće gospodariti šumama, a za što će se u rasadnicima Hrvatskih šuma proizvesti gotovo 383 tisuće sadnica hrasta kitnjaka i restaurirati šume hrasta kitnjaka unutar ekološke mreže Natura 2000.

Do sada je zahvaljujući sredstvima naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma razminirana površina od 1 191 784 m2, u vrijednosti 13,2 milijuna kuna, te je kupljeno 14 pick-up vozila za vatrogasne djelatnosti, dok se u sljedećem dvogodišnjem razdoblju planirana kupnja četiri vatrogasna vozila za gašenje šumskih požara ukupne vrijednosti šest milijuna kuna. U razdoblju od 2016. temeljem godišnjih programa potpore male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja gospodarskim subjektima na području Karlovačke županije osigurano je sufinanciranje investicija u ukupnom iznosu od 7,4 milijuna kuna, dok je u okviru Programa dodjele potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja u 2022. u županiji osigurano financiranje investicija u ukupnom iznosu od 1,8 milijuna kuna.

Do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Karlovačkoj županiji isplaćeno više od 668 milijuna kuna od 810 milijuna kuna odobrene potpore, od čega je više od 46 milijuna kuna ugovoreno i 33 milijuna kuna isplaćeno za ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje isplativosti šuma. Također, u okviru Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela, ugovoreno je projekata u vrijednosti 160 milijuna kuna, što uključuje i  pet ulaganja u vatrogasne domove, pet ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, 9 ulaganja u dječje vrtiće te 12 ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta.