U Ministarstvu poljoprivrede su u četvrtak, 23. rujna 2021. godine 11 hrvatskih institucija koje se bave biljnim genetskim izvorima potpisale Ugovor o financiranju i sudjelovanju u provedbi Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu za 2021. godinu, čime se utvrđuju međusobna prava i obveze sudionika Nacionalnog programa, odnosno definiraju se aktivnosti koje sudionici provode u tekućoj godini.

Vlada Republike Hrvatske donijela je treći Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2021. do 2027. godine 29. srpnja 2021. godine. Nacionalnim programom obuhvaćena je većina značajnih institucija u Republici Hrvatskoj koje se bave biljnim genetskim izvorima te se na taj način povezuje i koordinira rad sudionika iz različitih institucija i područja, koji rade prema zajedničkim planovima i smjernicama radi ostvarenja dogovorenih ciljeva, a čime je osigurano najučinkovitije korištenje postojećih ljudskih, organizacijskih i financijskih kapaciteta.

Sudionicima Nacionalnog programa dodjeljuju se financijska sredstva u iznosu od 590 tisuća kuna iz Državnog proračuna, a  dio aktivnosti se financira iz podmjere 10.2. Programa ruralnog razvoja, kako bi se dao novi zamah aktivnostima očuvanja biljnih genetskih izvora na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Institucije sudionice Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu za 2021. godinu su Sveučilišni odjel za studije mora Sveučilišta u Splitu, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Bc institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d. Zagreb, Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača, Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske – Život, Biovrt – u skladu s prirodom i Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG).

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje