6. prosinca 2023., u hotelu Olympia u Vodicama, otvoren je stručni skup Hrvatsko povrće koji sedmu godinu zaredom organizira Gospodarski list u suorganizaciji s brojnim relevantnim institucijama u hrvatskoj poljoprivredi i sektoru povrćarstva.
7. hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća otvorila je Vodička klapa Bunari izvedbom himne Republike Hrvatske. Prilikom otvorenja dodijeljene su povelje najuspješnijim povrćarima. Povelje su uručili predsjednik udruge hrvatskih povrćara Vjekoslav Budanec, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov i Silvio Šimon iz Ministarstva poljoprivrede.
Povelju “Uzorni ekološki povrćar” za uzornost u ekološkoj proizvodnji povrća te ulaganje i razvoj povrćarske proizvodnje pomoću sredstava iz Programa ruralnog razvoja dobio je Antonijo Šebrek iz OPG Šebrek.
Povelja “Uzorni povrćar” za iznimnu i uspješnu povrćarsku proizvodnju, za značajne investicije i ulaganje u razvoj povrćarske proizvodnje pomoću sredstava iz Programa ruralnog razvoja pripala je OPG-u Davor Matak.
Povelju “Uzorna povrćarica” za promicanje permakulture i regenerativne poljoprivrede za poticanje i sudjelovanje u aktivnostima razmjene sjemena povrća, te za intenzivnu proizvodnju povrća i očuvanje bioraznolikosti dobila je Ivana Bota.
“Povelju za poseban doprinos povrćarstvu” za dugogodišnje djelovanje u prodaji i distribuciji strojeva i opreme za proizvodnju povrća, za doprinos razvoju hrvatskog povrćarstva te za podršku stručnom skupu “Hrvatsko povrće” od osnutka dobio je Marijan Kalanj – Messis d.o.o.
“Povelju za poseban doprinos povrćarstvu” , za iznimnu tradiciju i djelovanje od 1946. godine, za uspješnu proizvodnju povrća i uzoran primjer zadružnog poduzetništva dobila je Poljoprivredna zadruga Primošten Burni u čije je ime nagradu primio Blaž Jurlin.
“Povelju za poseban doprinos povrćarstvu”, za iznimnu tradiciju i djelovanje od 1907. godine, za uspješnu proizvodnju povrća, suradnju i kooperaciju u sektoru povrćarstva, te za uzoran primjer zadružnog poduzetništva i ukupan doprinos razvoju hrvatskog povrćarstva dobila je Poljoprivredna zadruga Obnova – Trogir, u čije je ime nagradu primio Petar Ivačić.
“Povelju za poseban doprinos povrćarstvu”, za uspješno udruživanje malih proizvođača i prerađivača povrća radi postizanja kvalitetnije, konkuretnije i kontinuirane proizvodnje za azštitu izvornosti ogulinskog kupusa te za doprinos razvoju hrvatskog povrćarstva dobila je Poljoprivredna zadruga Ogulin u čije je ime nagradu primio Marinko Sabljak.
“Povelju za poseban doprinos povrćarstvu”, za iznimnu i uspješnu proizvodnju povrća, uzoran primjer povezivanja poljoprivrednih proizvođača te za doprinos razvoju hrvatskog povrćarstva dobila je Poljoprivredna zadruga Ludbreški kraj u čije je ime nagradu primio Saša Lenček.
“Povelja za poseban doprinos povrćarstvu”, za iznimnu uspješnost u povrćrstvu, ulaganje u razvoj proizvodnje, za ostvarene visoke prinose povrća te značajan udio površina i količina proizvedenog povrća u ukupnoj proizvodnji povrća u Republici Hrvatskoj pripala EKO BIOGRAD plus d.o.o., a nagradu je preuzeo Jure Eterović.
“Povelju za poseban doprinos povrćarstvu”, za iznimnu i uspješnu proizvodnju krumpira , uzoran primjer povezivanja poljoprivrednih proizvođača te za doprinos razvoju hrvatskog povrćarstva dobila je Proizvođačka organizacija Agrobela učije je ime nagradu primio Kristijan Mihalić.
„Hrvatsko povrće“ je od samog početka 2015.g. namijenjeno je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i tvrtkama iz sektora proizvodnje povrća. Mnogobrojni dosadašnji sudionici, prvenstveno sami povrćari kojima je konferencija najviše namijenjena, izrazili su zadovoljstvo što na jednom mjestu u kratkom roku saznaju najnovije i najkvalitetnije informacije koje im pomažu ojačati vlastitu poljoprivrednu proizvodnju i prodaju te osim toga upoznaju ili sreću ponovo ljude iz iste branše. Jedan od ciljeva konferencije je i povezivanje i udruživanje – jer zajedno povezani možemo puno više!
Skup će trajati do 8.12. te će se na njemu moći čuti najnovija saznanja i aktualne informacije iz povrćarstva, uključujući i izazove koje donose klimatske promjene i prilagodba proizvodnje povrća novim uvjetima. Čut ćemo iskustva samih proizvođača i stručnjaka za povrćarstvo, pa i stranih, jer je seminar s međunarodnim sudjelovanjem.