Prhko tijesto:

✦10 dag lješnjaka

✦25 dag glatkog brašna

✦15 dag maslaca

✦10 dag šećera

✦1 vanilin šećer

✦1 jaje

Priprema: Popržiti lješnjake na tavici i tr­ljati ih u kuhinjskoj krpi da otpadne kožica, zatim ih samljeti. Maslac dobro izmrviti s brašnom i mljevenim lješnjacima, dodati šećer i jaje, pa zamijesiti prhko tijesto. Ra­zvaljati i rezati krugove. Peći na 180 °C, oko 10 minuta.

Krema:

✦10 dag margarina za kreme

✦10 dag šećera u prahu

✦10 dag lješnjaka

✦malo ruma

Priprema: Umutiti šećer u prahu i omek­šan margarin, te dodati pržene i sitno mlje­vene lješnjake i rum. Kremom spajati peče­ne keksiće.

Dekoracija:

✦šećer u prahu

✦džem

Priprema: Posipati šećerom u prahu i ukrasiti s malo džema.

Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka 2

Prethodni članakMogućnosti primjene novih biotehnologija u kozarstvu
Sljedeći članakZapočelo 7. Hrvatsko povrće – dodijeljene povelje povrćarima
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.