Obavještavamo poljoprivrednike da je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela sa zaprimanjem podnošenje jedinstvenih zahtjeva za Izravnu potporu Putem jedinstvenog zahtjeva moguće je zatražiti potporu za:  

  • izravna plaćanja iz Programa izravnih plaćanja;
  • plaćanja u iznimno osjetljivim sektorima – mliječne krave, rasplodne     krmače, djevičansko i ekstra djevičansko maslinovo ulje i duhan;
  • IAKS mjere ruralnog razvoja:

o   Mjera 10 – Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene
o   Mjera 11 – Ekološki uzgoj
o   Mjera 13 – Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima
o   potpora za očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara poljoprivrednog bilja.  

Svim aktivnim poljoprivrednicima prošle (referentne) godine dodijeljena su prava na plaćanja po principu „jedan prihvatljivi hektar – jedno pravo na plaćanja“, pa od ove godine poljoprivrednici mogu ostvariti nova prava na plaćanja isključivo iz Nacionalne rezerve ili prijenosom prava od drugog poljoprivrednika. Prijenos prava na plaćanja – putem prodaje, darovanja, nasljeđivanja ili zakupa – poljoprivrednici moraju prijaviti regionalnom uredu Agencije za plaćanja do 1. svibnja ove godine.

Kao i prijašnjih godina, jedinstveni zahtjev poljoprivrednici ispunjavaju elektronski kroz AGRONET, a podnose „papirnato“ poštom ili osobno regionalni ured Agencije za plaćanja do 16. svibnja 2016. godine. Svima koji nisu u mogućnosti samostalno popuniti zahtjev u AGRONET-u  pomoć mogu dobiti u:  
•      regionalnim uredima Agencije za plaćanja (http://www.apprrr.hr/kontakt- 441.aspx ),
•      Savjetodavne službe (http://www.savjetodavna.hr) i
•      Hrvatske poljoprivredne agencije (http://www.hpa.hr/).   

Više informacija o Izravnim plaćanjima 2016. godine pogledajte ovdje: http://www.apprrr.hr/izravna-placanja-2016-1840.aspx

Prethodni članakKakva je to charmat metoda proizvodnje pjenušavih vina?
Sljedeći članakPir – kultura velikog potencijala
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.