U srijedu, 20.09.2023. godine u laboratoriju Agronomskog fakulteta u Zagrebu, započeo je 5. CROSPIRIT – međunarodno ocjenjivanje rakija, likera i ginova. Ocjenjivanje petu godinu zaredom organizira Gospodarski list u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu i Prehrambeno – biotehnološkim fakultetom u Zagrebu.

Ove godine prikupljeno je rekordnih 240 uzoraka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i ostalih susjednih zemalja, što je veliki napredak u odnosu na prvo ocjenjivanje održano 2019. godine kad je pristiglo 70-ak uzoraka. Najviše pristiglih uzoraka je upravo rakije, čija se kvaliteta povećava iz godine u godinu.

Stručnu komisiju ocjenjivača vodi izv. prof. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a uz hrvatske certificirane stručnjake za jaka alkoholna pića s Agronomskog i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu kao i iz Ministarstva poljoprivrede, svake godine je dio komisije i cijenjeni “doktor za šljivovicu”, dr. sc. Ninoslav Nikićević s Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Ocjenjivanje će trajati dva dana, a rezultati ocjenjivanja će biti poznati tijekom sljedećeg tjedna. Dodjela nagrada za najuspješnije proizvođače održati će se 13.10.2023. godine u Boćarskom domu u Zagrebu u sklopu Zgrappe – međunarodnog festivala rakija i likera.