Daruvarski ugostitelji  odlučili su sa svojom ponudom biti sastavni dio odredišta izvrsnosti zdravstvenog turizma, grada čija gastronomija oslikava povezanost hrvatske i češke gastronomske kulture; grada vrhunskih piva, bogate povijesti i najstarijeg ginka na svijetu.

U projektu pod nazivom 6-i elementi koji provodi Turistička zajednica Daruvar Papuk u suradnji s poduzećem Abisal – Klub Gastronaut, okupljeni su daruvarski ugostitelji :  Restoran Little ITALY Pub, Restoran Kavana Queen, Pizzeria Kapelica, Restoran TERASA i Restoran TAVERNA Daruvarske toplice, Bistro MOST WANTED, Zdravljak Orijent i Gostionica SRCE.


Prezentacija projekta je održana 01. veljače 2023. Projekt su predstavile direktorica Turističke zajednica Daruvar-Papuk Ivana Plažanin Vuković i voditeljica projekta  Karin Mimica (Abisal, Gastronaut). Daruvarski 6-i elementi: vlasnici i voditelji restorana Dražen Leš (Queen), Marko Pilat (Little Italy Pub), Antun Horvat (Kapelica), Adriano Popoušek (Terasa), Dragan Gazibara (Taverna), Aleksandar Šteković (Srce), Faruk Demiri (Orijent) i Sani Bahnik (Most Wanted), prezentirali su delicije koje su uvrstili u ponudu na teme: Jela koja jačaju imunitet i Daruvarski parovi.


Tijekom zimskih mjeseci, na zajedničkom jelovniku 6-i elementi – Jela koja jačaju imunitet, u  daruvarskim restoranima se nudi barem jedno jelo zasnovano na nekom od sastojaka koji jača prirodni imunitet – kadulja, češnjak, đumbir, ljuta  paprika, kurkuma, hren i med.


Pod jelovnikom Daruvarski parovi, 6-i elementi sljubljuju jela s namirnicama iz okolice Daruvara s točno određenim craft pivama 5th Element te Staročeško pivo ili pak s daruvarskim vinima te prirodnom limunadom i domaćim jogurtom.

Obje teme – i jela koja jačaju imunitet i sljubljivanje jela i piva se prvi puta u Hrvatskoj javljaju na razini odredišta.

U pripremnoj fazi projekta, ugostitelji su se educirali pod vodstvom Gastronaut edukatora Siniše Križanca (marketing i upravljanje, jela koja jačaju imunitet),;chefa Dragan Visković (Jela s namirnicama koje jačaju imunitet, suvremeni i zdravi načini pripreme hrane),;Gorana Gazdeka (Kreiranje pivske karte i slaganje piva s jelima)  te  Diane Gluhak Spajić mag. nutricionizma.  (Prilagodba gastronomske ponude osobama s različitim potrebama).

Podršku edukaciji pružili su i Krešo Marić iz Pivovare Daruvar, Mladen Prević iz Ribnjačarstva Končanica i Milena Kelemin iz Pčelarstva Daruvar.

Nude se sljedeća jela:

  • Restoran QUEEN -Pileći wok s povrćem, đumbirom i čilijem, Sporo pečeni lungić u kremi od đumbira i oyster umaka;
  • Restoran LITTLE ITALY PUB – Sporo pečeni lungić u umaku od kadulje i grožđica;
  • Restoran TERASA– Krem juha od špinata, Bezglutenska tjestenina sa fileom pilećih prsa, rajčicom i svježom crvenom paprikom, Hladna salata od brokule s limunom i češnjakom;
  • Bistro „Most Wanted“ – Sporo pečeni juneći ramstek, palenta s kurkumom i salata od celera, mrkve i ljubičastog kupusa, Gostionica SRCE Ljuti Fiš paprikaš s tjesteninom;
  • Pizzeria KAPELICA Lepinja iz krušne peći s vrhnjem i umakom od češnjaka;
  • Zdravljak ORIJENT Domaći jogurt s medom od lipe
    Baklava od daruvarskih oraha i domaća limunada ;
  • Restoran Taverna Krem juha od  slanutka i sušenih gljiva, Punjeni pureći  file (s miksturom od graha, leće i bučinih sjemenki) od šljiva i maslacem), umak od hrena, vrhnja i kopra; integralna riža sa brazilskim oraščićima; salata od mrkve, batata i brokule.

Daruvarski parovi u ponudi 6-ih elemenata:

  • Restoran QUEEN Gulaš od divljači iz daruvarskih šuma s domaćim njokima uz kojeg predlažemo 5th ELEMENT IIPA, jako ale pivo.Restoran je poznat i po roštilju te mesnim platama.
  • Restoran LITTLE ITALY PUB Biftek u umaku od daruvarskog cabernet sauvignona uz kojeg predlažemo Cabernet sauvignon Horvat.Restoran je inače poznat po steak-ovima, biftecima, pizzama i sjajnoj atmosferi u kojoj dolaze uživati i gosti iz drugih destinacija.
  • Restoran TERASA Daruvarski parovi: Krem juha od šumskih gljiva,Kuhana svinjska koljenica, knedle s kiselim kupusom;Šufnudle s mljevenim lješnjacima Uz ova jela  5th ELEMENT ABA, American blond ale pivo.Restoran je poznat i po specijalitetima češke kuhinje.
  • Bistro „Most Wanted“ Burger od junetine s bilogorskih pašnjaka, umak od dimljenog čilija  uz kojeg predlažemo pivo 5th ELEMENT Stout 42.Restoran je poznat po kreativnim burgerima i salatama s namirnicama malih dobavljača.
  • Gostionica SRCE Pijani šaran s ribnjaka Končanica uz kojeg 5th ELEMENT GERWEISS, pšenično ale pivo.
    Svježi šaran pohani u pivskom tijestu s krumpir ili grah salatom uz koje predlažemo 5th ELEMENT GERWEISS, pšenično ale pivo.Restoran je poznat po svježoj slatkovodnoj ribi s Ribnjaka Končanica i gablecima.
  • Pizzeria KAPELICA Tradicionalne krvavice s policama krumpira i kiselim kupusom uz koje predlažemo 5th ELEMENT FES 4.2., jako tamno ale pivo. Restoran je poznat po tradicionalnim gablecima te pizzama i lepinjama iz svoje krušne peći.
  • Zdravljak ORIJENTBurek od sastojaka koje proizvode lokalni dobavljači s domaćim jogurtom.
    Zdravljak je poznat po burecima i jogurtu iz vlastite proizvodnje.
  • Restoran Taverna Daruvarska juha od krumpira,Punjeni juneći steak (s mozzarellom, feta sirom i špinatom); dizane knedle na pari; karamelizirani umak od luka; miješana salata uz koje predlažemo 5th ELEMENT ABA, American blond ale pivo.Tačkrle s pekmezom (tradicionalno jelo češke kuhinje) uz koje 5th ELEMENT FES 4.2., jako tamno ale pivo.Restoran je u sklopu lječilišnog hotela Termal.

Snimke : Predrag Uskoković, TZ Daruvar- Papuk, Gastronaut