Pod sloganom „Zdravlje bilja za zdravlje ljudi“ od 4.-7.veljače u Opatiji, u Grand hotelu „4 opatijska cvijeta“ održava se 64. Seminar biljne zaštite u organizaciji Hrvatskog društva biljne zaštite, na kojem se svake godine okupi velik broj fitomedicinara i brojnih sudionika iz akademske zajednice, industrije zaštite bilja, poljoprivrednih tvrtki i proizvođača.

Predsjednica Hrvatskog društva biljne zaštite, prof.dr.sc. Jasminka Igrc Barčić u pozdravnom govoru istaknula je da je 64 godine, koliko se seminar održava, puno i za životni vijek čovjeka, a kamoli za stručni skup.

 class=
Predsjednica Hrvatskog društva biljne zaštite, prof.dr.sc. Jasminka Igrc Barčić

Ova godina je posebna jer je seminar u znaku Svjetske godine biljnog zdravstva, koju je proglasio UN, no nama stručnjacima koji smo cjeloživotni rad posvetili zaštiti bilja, i kroz svoj radni vijek nastojali čuvati biljke, liječiti biljke, da bismo dobili zdrave biljke i tako pomogli prehraniti čovječanstvo, nama fitomedicinarima svaka je godina – godina biljnog zdravstva.

Prvog dana seminara doveli smo govornike iz Italije, Finske, Češke, Švicarske, eminentne stručnjake iz najvažnijih europskih organizacija koje se upravo bave zaštitom bilja koji su u svojim predavanjima naglasili koliko je bitno podizati javnu svijest o važnosti biljnog zdravstva. U narednim danima imamo brojna i korisna izlaganja u sekcijama koje su izuzetno dobro pogođene, a svakako će najveći interes biti na okruglim stolovima na kojima očekujemo zanimljivu raspravu, izjavila je Igrc Barčić.

 class=

U sklopu svečanog otvaranja dodijeljena su i priznanja zaslužnim tvrtkama i pojedincima za njihov doprinos u održavanju Seminara te radu Društva. Priznanja i nagrade su dobili tvrtka Stockton, studentica fitomedicine Natalija Carin, novopromovirana dr.sc. Maja Novak, prof.dr.sc. Jadranka Pejičić i dr.sc. Natalija Galzina.

 class=

Suorganizatori seminara su Agronomski fakultet u Zagrebu, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Hrvatska agencija za hranu i poljoprivredu te JU Zeleni prsten Zagrebačke županije i CROCPA, a pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede, Akademija poljoprivrednih znanosti i Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU.

Pomoćnica ministrice, doc.dr.sc Jelena Đugum, svečano je otvorila skup i naglasila nove ciljeve Europske komisije – Green Deal i strategiju „od farme do stola”.

 class=
Pomoćnica ministrice, doc.dr.sc Jelena Đugum

Želim istaknuti da je osnovna misija nadležnih tijela koja su uključena u provedbu novih propisa iz područja biljnog zdravstva zaštita teritorija Unije od unošenja i širenja štetnih organizama za bilje, stvaranje osnovnih preduvjeta za učinkovitu proizvodnju zdravstveno ispravnog bilja u poljoprivredi i šumarstvu, te osiguranje dovoljnih količina zdravstveno ispravne i visokokvalitetne hrane.

Program seminara koji traje do petka, 7. veljače možete naći na internetskim stranicama Hrvatskog društva biljne zaštite: www.hdbz.hr

Prethodni članakZašto sijati grahoricu?
Sljedeći članakNova pravila za učinkovitiju zaštitu od organizama štetnih za bilje
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.