Nordijska država na sjeveroistoku Europe, ograničena Baltičkim morem, Finskim i Botničkim zaljevom, ima posebnu klimu, ali i srdačne stanovnike te zanimljivu poljoprivrednu proizvodnju i oko 75 % površina pod šumama. Ono što za hrvatsko gospodarstvo predstavlja turizam, za Finsku je to drvna industrija. Zahvaljujući pozivu DG Agrija, glavne uprave Europske komisije za poljoprivredu i ruralni rzvoj i koja se bavi svim aspektima zajedničke poljoprivredne politike, Gospodarski list bio je jedini medijski predstavnik iz Hrvatske između 15 novinara iz drugih članica EU tijekom listopada kad je putovanje organizirano.
Mliječna farma od 1816.
Program je započeo posjetom srednje velikoj mliječnoj farmi Lindö Gård koja se prostire na 1.450 ha, od čega se 170 ha koristi za poljoprivredu, 1.100 ha čini šuma te ostatak kamenolomi i stijene. Jan de la Chapelle sa svojom suprugom i djecom vodi farmu koju posjeduju još od 1816. te imaju 5 stalno zaposlenih i tijekom ljetnog razdoblja nekoliko sezonskih radnika. Ukupno imaju 190 mliječnih krava i 140 mladih goveda, a mlijeko prodaju Vallio korporaciji koja prodaje razne mliječne proizvode i mlijeko na nacionalnom tržištu. O šumskom području brine se jedna od 3 velike nacionalne šumarske kompanije, MetsäGroup. Područje je to oštrije zime, specifične za regiju, no to im ne stvara probleme. Mužnja krava je robotizirana, kao i čišćenje staje.
Uspješna proizvodnja sjemena
Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u vlasništvu je Marcus Wickholma, mladog poljoprivrednika i njegovog oca još od davne 1556. Proizvode, pakiraju i prodaju sjeme pšenice, ječma, zobi, graška, graha i livadne mačice, a prosječna godišnja proizvodnja iznosi od 500 do 800 tona. Dobivaju potporu o obliku izravnih plaćanja za područja s prirodnim ograničenjem te smatraju kako je podrška koju dobivaju od EU ključna za njihov razvitak i poljoprivredu u Finskoj općenito. Dio su sjemenske tvrtke, odnosno lanca Tilasiemen.
Gluten free proizvodi i uspješna tradicija
Stor-Tötar Gård, stara je farma čija djelatnost jest proizvodnja na oranicama i šumarstvo u jugozapadnoj Finskoj, gdje obitelj Maxa Schulmana živi oko 400 godina. Max injegova obitelj godišnje proizvedu između 400 do 600 tona obradivih kultura godišnje na oko 300 ha koje posjeduju od čega dio čine i šume. Svoje prinose isporučuju lokalnim mlinovima i farmama. Nešto izvoze i sami, ovisno o tržištu i uzgojenim kulturama. Max navodi kako bi potpora unutar Mjere 1 trebala biti fleksibilnija i kako bi se trebali u obzir uzeti vremenske (ne)prilike i različiti uvjeti rasta kultura. Njihovi proizvodi su bezglutenski, što je specifično za većinu proizvoda u Finskoj.
Lokalno i svježe
Farma i kafić Lillbreds u vlasništvu su Gustava i Jenny Hildén, mladog bračnog para koji je kupio farmu 2016. Razvitkom farme osnovali su ljetni kafić i pekarnicu. U poljoprivrednoj trgovini prodaju vlastite proizvode, ali i drugo povrće i hranu iz okolice, a uzgajaju na oko 40 ha. Također, dio otkupljuju i supermarketi. Lokalno i svježe njihov je moto, a uz jagode i borovnice, uzgajaju i nešto povrća te žitarice. U 2019. godini prosječno su proizveli oko 8 tona jagoda po hektaru, 6.200 kg ječma/ha, 7.000 kg/ha ozime pšenice, a imaju 4 stalno zaposlena djelatnika i oko 15 sezonskih radnika svake godine. Godišnji obrtaj iznosi oko 600.000 eura.
Crni angus iz organskog uzgoja
Gårdskulla Gard jedna je od najvećih farmi u Finskoj. Erik Johan Rehnberg je 1840. godine kupio farmu i danas je u vlasništvu iste obitelji, a njime upravlja peta generacija. 2011. odlučili su certificirati proizvodnju i započeli organski uzgoj govedine. Na 600 ha obradivog zemljišta, organski uzgajaju i grah, zob te raž, a posjeduju i 1.300 ha šumskog područja. Oko 350 Aberdeen crnih angus goveda drže u slobodnom sustavu. Osim poljoprivredom, bave se i turizmom, prodajom božićnih drvca, drva za ogrjev, posjeduju muzej starih traktora i poljoprivredne mehanizacije te drugih antiknih predmeta. Različite vrste subvencija iz EU-a vrlo su važne za naše gospodarstvo zbog kratke sezone, nordijske hladne klime i nižih prinosa u Finskoj, završava Gustav Rehnberg koji nas je ugostio na svojoj farmi.