Nekad su se stare sorte sadile na okućnicama kao pojedinačna stabla ili u malim voćnjacima zbog proizvodnje voća. Ono je predstavljalo dragocjenu hranu za seosko stanovništvo. Voće se konzumiralo svježe, a višak se prerađivao i čuvao za zimu. Iako je veliki broj tih stabala nestao, još uvijek postoje stara stabla koja odolijevaju svim nedaćama. Na nama je da ih spasimo od izumiranja. Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Republici Hrvatskoj.
Program povezuje više sudionika iz različitih institucija koji su uključeni u sakupljanje, kolekcioniranje i stvaranje banke biljnih gena. Svrha programa je pružiti doprinos očuvanju tradicionalnih (starih) sorti voćnih vrsta kao prirodne baštine Hrvatske. Iznimno su važne za zdravlje ljudi, očuvanje bioraznolikosti i održivosti poljoprivrede.
Važnost očuvanja tradicionalnih i autohtonih sorti voćnih vrsta
Danas se voće intenzivno uzgaja na velikim površinama i služi isključivo za komercijalnu prodaju. Oplemenjivačkim programima se ciljano stvaraju nove sorte koje su privlačne kupcima. One koje se mogu dugo čuvati na policama u trgovini. U prodaji nalazimo manji broj komercijalnih sorti iz intenzivnog uzgoja. Dok je u prošlosti ljudima bio na raspolaganju širok raspon sorti različitog vremena dozrijevanja. Nadalje, okusa, veličine, boje, oblika, upotrebe i prehrambene vrijednosti. Radi očuvanja bioraznolikosti kao dragocjenog genetskog izvora u voćarskom sektoru započele su aktivnosti vezane uz očuvanje postojećih starih stabala. Zavod za voćarstvo Hrvatskog centra za poljoprivredu hranu i selo, sudjeluje u Nacionalnom programu očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Hrvatskoj u okviru Radne skupine voće – Podskupine kontinentalno voće.
Kako se i vi možete uključiti u projekt
Raznolikost koju je potrebno sačuvati uključuje voćne vrste koje su od početka razvoja poljoprivredne proizvodnje prisutne na području današnje Hrvatske. Isto tako i voćne vrste koje su uslijed migracija stanovništva i razvoja poljoprivrede introducirane u naše krajeve, te su se adaptirale na lokalne klimatske i edafske uvjete. Zavod za voćarstvo planira prikupljanje genotipova na terenu i proširenje nasada, formiranje i dopunjavanje Nacionalne poljske kolekcije s voćnim vrstama i sortama koje su se tradicionalno uzgajale na području kontinentalne Hrvatske.
Akcija prikupljanja plemki traje tijekom sezone cijepljenja voćaka
Prioritetne voćne vrste su: jabuka, kruška, šljiva, trešnja, višnja, marelica, breskva i orah. Prikupljene sorte poslužit će kao izvor materijala za Nacionalnu poljsku kolekciju sorti voćnih vrsta. U nadi da ćemo zajednički od trajnog nestajanja sačuvati barem dio našeg biološkog naslijeđa u koje je utkano puno truda i ljubavi, iskreno vam se zahvaljujemo na suradnji.