Prhko tijesto:

✦200 g margarina

✦100 g šećera

✦1 jaje

✦3 žumanjka

✦3 žlice mlijeka

✦180 g kiselog vrhnja

✦350 g glatkog brašna

✦150 g oštrog brašna

✦1 prašak za pecivo

Priprema: Margarin sobne temperature izmiksati sa šećerom. Dodati jaje i žumanjke, pa dobro izmiksati. Dodati mlijeko, kiselo vrhnje, te još jednom izmiksati. Dodati pomiješano glatko i oštro brašno sa praškom za pecivo. Nastaviti rukom mijesiti do glatkog tijesta koje se ne lijepi. Po potrebi dodati još brašna.

Nadjev:

✦3 bjelanjka

✦6 žlica šećera

✦2 vanilin šećera

✦200 g prženih mljevenih badema

✦džem od višanja (12-16 žlica)

✦340 g višnji iz kompota

Priprema: Bjelanjke izmiksati sa šećerom i vanilin šećerom u čvrst snijeg. Ručno umiješati mljevene bademe.Tijesto podijeliti na 4 jednaka dijela. Razvući prvu koru na dobro pobrašnjenoj radnoj površini na pravokutnik približne dimenzije 35 x 25 cm. Premazati tankim slojem džema. Uz rubove na dužoj strani kore poredati višnje iz kompota. Rolati prema sredini, ali ostaviti mjesta za

snijeg od bjelanjaka. Pažljivo prebaciti u veliki lim od pećnice obložen papirom za pečenje. Snijeg od bjelanjaka istisnuti u sredinu pomoću slastičarske vrećice s velikim okruglim nastavkom. Ponoviti postupak za preostala 3 tijesta. Peći na 180 °C oko 30 minuta dok ne porumeni. Pečeno posuti šećerom u prahu.

Recept iz knjige Moji voćni kolači

Prethodni članakRaskošni rogač prutići
Sljedeći članakPlavci osvajaju Zagreb
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.