Prhko tijesto:

✦200 g margarina

✦150 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦5 žumanjaka

✦1 jaje

✦350 g oštrog brašna

✦1 prašak za pecivo

✦sok i korica od 1 limuna

Priprema:

 class=

1. Pomiješati vilicom margarin sobne temperature sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati žumanjke i jaje, te brašno, prašak za pecivo, sok i koricu limuna. Rukom zamijesiti tijesto, zamotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na 1 sat.

 class=

2. Tijesto podijeliti na dva dijela. Jedan dio razvaljati i staviti u kalup dimenzije 32 x 22 cm.

Nadjev od oraha:

✦150 g mljevenih oraha

✦100 ml mlijeka

✦4 žlice šećera

Priprema:

 class=

3.Orahe preliti vrućim mlijekom u kojem je otopljen šećer i promiješati. Rasporediti na tijesto u kalupu.

Nadjev od sira:

✦5 bjelanjaka

✦100 g šećera

✦800 g svježeg sira

✦3 žlice pšenične krupice (grisa)

Priprema:  

 class=

4. Istući bjelanjke sa šećerom u čvrst snijeg. U drugoj posudi izmiksati sir sa pšeničnom krupicom i silikonskom špatulom umiješati snijeg od bjelanjaka.

 class=

5. Rasporediti na nadjev od oraha.

 class=

6. Poklopiti s drugim tijestom, izbockati vilicom i peći 35 – 40 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 °C dok ne porumeni.

Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu

Prethodni članak303 javna natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, u pripremi još 78
Sljedeći članakPahuljaste lješnjak kocke
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.