Orahov složenac

71

Tijesto:

5 jaja
15 dag šećera
5 žlica vode
3 žlice mrvica
rum
5 žlica brašna
15 dag oraha
1 oblatna

I. krema:

4 žumanjka
20 dag šećera u prahu
25 dag margarina

II. krema:

20 dag oraha
2 vanilin šećera
15 dag šećera
malo mlijeka

Glazura:

10 dag čokolade
5 dag margarina
2 – 3 žlice ulja

PRIPREMA:

Bjelanjke i šećer istucite u čvrsti snijeg, dodajte žumanjke, vodu, mrvice namočene u rumu, brašno i orahe. Oblatnu premažite prvom kremom, položite na nju pečeni biskvit, premažite ga drugom kremom i prelijte čokoladnom glazurom.

Žumanjke sa šećerom u prahu gusto ukuhajte na pari. U ohlađ eno dodajte pjenasto izra đeni margarin.

Mljevene orahe i obje vrste šećera prelijte s malo kipućeg mlijeka, ali da ne bude rijetko.

Čokoladu, margarin i ulje otopite na laganoj vatri. 

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakČokoladna torta s jagodama
Sljedeći članakPunjeni svinjski file s mladim mrkvama
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.