PRIPREMITE:
2 svinjska filea
200 g šampinjona
100 g riže
1 kg mlade mrkve
1 poriluk
1 l goveđ eg temeljca
1 dl ulja 100 g brašna
mješavinu začina
sol
papar

PRIPREMA:
Fileu uklonite masnoću, a zatim posebnim nožem izdubite sredinu. Kuhajte rižu u slanoj vodi, gljive i poriluk sitno nasjeckajte. Mrkvu očistite, dvije izrežite na kocke, a ostale narežite po dužini na veće komade. Na malo ulja popecite poriluk, dodajte kockice mrkve i pirjajte. Dolijevajte s vodom ako je potrebno. Dodajte gljive, kuhanu rižu i začina po želji i kratko pirjajte da ispari višak tekućine. Nadjevom punite file. Punjeni file uvaljajte u brašno i pržite u vrućem ulju dok ne dobije zlatnu boju. Zalijte ga juhom, dodajte preostalu mrkvu, poklopite i pirjajte na umjerenoj temperaturi. Gotovo meso izvadite iz posude, a mrkvu u umaku pospite s malo brašna. Promiješajte i kuhajte dok se ne zgusne. File malo ohladite, narežite na kriške i poslužite s umakom od mrkve.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakOrahov složenac
Sljedeći članakMuffini od lisnatog tijesta
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.