Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu koji obilježava svojih prvih 105. godina postojanja, organizirat će jubilarno 20. Državno natjecanje u oranju Republike Hrvatske u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, gradom Velika Gorica, Hrvatskom udrugom za organizaciju natjecanja orača (HUONO), te Bc Institutom. Tko će biti najbolji orači u ovogodišnjoj konkurenciji saznat će se na poljima u Kurilovcu kod Velike Gorice 28. rujna (subota) 2024.

Na ovom natjecanju sudjelovat će predstavnici 11 županija, te Grada Zagreba. Natjecat će se u klasi: prug ravnjak i plug premetnjak, te ekipno. S ovim natjecanjem započinju pripreme za Svjetsko natjecanje u oranju koje će se održati u Osijeku 2026. godine. Natjecanje orača u Republici Hrvatskoj ima dugu tradiciju još iz 1957. godine. Tada je održano prvo natjecanje u oranju poljoprivrednika-traktorista iz kotara Zagreb (današnje područje grada Zagreba i Zagrebačke županije) na poljoprivrednim površinama vrtlarskog poduzeća „Žitnjak“. Ujedno je to bilo prvo natjecanje u oranju bivše države. Nakon uspostave Republike Hrvatske održano je prvo natjecanje u oranju 23. rujna 1995. godine u Rasinji (Koprivničko-križevačka županija). Na njemu je sudjelovalo 11 županijskih ekipa. Polovicom rujna na Agronomskom fakultetu bit će promovirana Monografija povodom 30. obljetnice natjecanja u oranju u Republici Hrvatskoj.

Foto: Arhiva Gospodarskog lista

Prethodni članakObrada tla između i unutar redova u vinogradima
Sljedeći članakDržava će pomoći u sanaciji šteta od katastrofalne suše
prof.dr.sc. Ivica Kisić, dipl.ing.agr.
Redoviti sveučilišni profesor u trajnom zvanju, djelatnik Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na fakultetu je nositelj modula: Temelji uzgoja bilja, Uvod u ekološku poljoprivredu, te Sanacija i obnova oštećenih tala. Dominantne teme istraživanja u 30-godišnjem znanstvenom i stručnom radu su zaštita i obrada tla, te ekološka poljoprivreda. Prof.dr.sc. Ivica Kisić objavio je znanstvene i stručne radove sa 186 znanstvenika iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Crne Gore, Češke, Finske, Hrvatske, Japana, Kine, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske, USA i Velike Britanije. Do sada je kao autor ili koautor objavio 10 knjiga, također je autor ili koautor 19 poglavlja u znanstvenim i stručnim knjigama. Utemeljitelj je studija Ekološka poljoprivreda na preddiplomskom studiju, odnosno voditelj diplomskog studija Ekološka poljoprivreda i agroturizam na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dugogodišnji je član Vijeća interdisciplinarnih sveučilišnih poslijediplomskih stručnih studija: Ekoinženjerstvo i Upravljanje gradom, koji se izvode pri Centru za poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu. Na navedenim studijima nositelj je modula: Gradska poljoprivreda odnosno Zaštita tla. Dobitnik je godišnje nagrade Hrvatskih voda za najbolju disertaciju u 1998. godini, te godišnje nagrade Hrvatskih voda za najbolje objavljeno znanstveno djelo u 2006. godini. Dobitnik je nagrade (2007. godine): Počasni savjetnik Fakulteta za poljoprivredu i okolišne znanosti, koju mu je dodijelio istoimeni Fakultet iz Gödöllóa, Mađarska. Dobitnik je Priznanja (Eko oskar) prigodom Svjetskog dana zaštite okoliša koji dodjeljuje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode za dostignuća u zaštiti okoliša u 2012. godini. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dodijelilo mu je za 2012. godinu Godišnju nagradu za znanost.