Krajem kolovoza, u Vrbovcu je održana po 43. puta turističko-kulinarska manifestacija Kaj su jeli naši stari. I ovaj festival hrane u potpunosti je uspio, a organizirali su ga Turistička zajednica grada Vrbovca i Grad Vrbovec.

Festival hrane održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, a generalni sponzor bio je PIK-Vrbovec plus d.o.o.

Zadnjeg vikenda u kolovozu Vrbovec je i ove godine bio najljepše uređen mali grad u Hrvatskoj. Naš grad bio je prepun okusa i mirisa iz kuhinja naših mama i baka, ali i prepun zabave. Vjerujem da su svi Vrbovčani ponosni jer smo još jednom pokazali svim gostima kaj su jeli naši stari. Drago mi je da su se u festival uključile gotovo sve udruge. Udruge žena koje su u centru manifestacije, ali i lovci, ribiči, vatrogasci, pčelari, vinari, branitelji i sve naše kulturno umjetničke udruge, rekao je Denis Kralj, gradonačelnik grada Vrbovca.

Udruge žena tri su dana trajanja „Kaj su jeli naši stari“ vladale gradom Vrbovcem. Na svakom koraku vidio se i osjetio višegodišnji trud , čak 43 godine, da se očuva ali i unaprijedi tradicija kad je riječ o hrani bakine kuhinje, rekla je Jasna Benedik, direktorica Turističke zajednice grada Vrbovca.

Izuzetno zadovoljni gosti

Gosti su bili izuzetno zadovoljni. Jedna je gospođa iz Zagreba rekla:

Hvala što ste me i na ovaj način vratili u zagrljaj mojoj dragoj baki: mirisima i izgledom hrane, ali i sveukupnim načinom čuvanja naše etnografske tradicije.To je naš identitet koji moramo čuvati upravo ovako kao što to radi Vrbovec i vrijedne žene Vrbovca i okolnih sela.

Nagrade za najbolju težačku tortu dobili su na prvom mjestu Udruga žena Tučenik, drugo mjesto OOUP Preseka te na trećem Udruga žena Baničevec. Nagrada za najbolji kolač od jabuka otišla je u ruke članica OOUP Preseka.

Nagradu za najbolju težačku tortu dobila je Udruga žena Tučenik, a nagradu za najbolji kolač od jabuka otišla je u ruke OOUP Preseka

Čuvarice baštine

Čuvarice baštine tj. razne udruge žena pripremile su sljedeća jela: tradicionalni doručak: poriluk s jajima, pohani kruh, kukuruzni žganci sa špekom, lukom i vrhnjem, makaroni s makom i orasima, krumpir na saft s kobasicama, napušanci sa šećerom, krvavice i praženci, dinstana ječmena kaša s povrćem i kobasicom, kuhana jaja na salatu s lukom , šmarlin, jaja sa špekom, dinstana jetrica, prežgana juha s domaćim kruhom, svinjska jetrica na saft s pire krumpirom i salata od rajčica i kupusa, krvavice s dinstanim zeljem , palačinke s tikvicama, krumpir na kockice sa špekom i kobasama, bagalanti preliveni zapečenim špekom, zapečene palačinke sa sirom…

Obed z bakinog lonca

Sva tri dana mnogobrojni posjetitelji mogli su jesti sljedeća jela: Picek s krumpirom, Raca s mlincima, Pileći paprikaš, Vrbovečki odrezak u umaku od šampinjona i temfani krumpir, Svinjski paprikaš i domaće noklice, Kotlovina starog vinara, Gatalov vinogradrski gulaš, Pečena prasetina s krumpir salatom, Pirjani juneći mišići s graškom i krumpir na luku, Špikovana kunetina sa žličnjacima , Juneći gulaš s krumpirom, Kuhana junetina s pireom i hrenom, Junetina na lovački s roladom od kruha., Špek fileki, Seljački grah, Filana paprika zapečena u rolu s tenfanim krumpirom, Popečci od špinata umak od gljiva i domaće noklice, Kašasto ( ječam) od buče, mrkve i graška na bijelo, Složenac od krumpira i umak od tikvica te Tjestenina primavera.

Ponosne domaćice okupljene oko napravljenih domaćih jela

U redu za ,,fanjkeʺ

Mi smo i ove godine pekli i nudili kolače: buftle, štrudle, peru, gibanice . Naši posjetitelji čekali su u redu za fanjke (poderane gaće) koje smo mijesili i pekli na licu mjesta. Ječmenu kašu s kobascama nudili smo kao seljački doručak. A za ručak pripremili smo apšmalcane mahune – pirjane na prezlima, istaknula je Zlatica Jagatić predsjednica Gradske udruge umirovljenika Vrbovec.

Naših 20 članova cijelo je vrijeme predano radilo, peklo i prodavalo i tome dalo svoj doprinos ovogodišnjem uspjehu Festivala hrane, nadodala je Zlatica.

Foto: Dragan Vicković