Ove godine voćari svjedoče problemima s kojima se do sada gotovo i nisu susretali. Visoke temperature zraka i samog lista, pretople noći, manjak vlage u tlu, naglo i vrlo brzo sazrijevanje smanjili su uobičajene okvire provedbe berbi – početak – kraj berbe jedne sorte.

Već na samom početku berbe ove godine suočili smo se s problemom drugog prohoda na berbi Gale. Čekajući da preostali dio plodova na stablu nakon prvog prohoda dobije potrebnu boju i krupnoću, dočekali smo da plodovi u samo 7 dana postanu prezreli, a time i lošiji za skladištenje.

Klasične prohladne i vlažne jeseni više ne postoje. Najčešće je, nažalost, drugi prohod završio u jabuci za industrijsku preradu.

Jonagold ne može postići boju

Stara vrlo kvalitetna sorta – Jonagold, već treću godinu za redom ne može postići boju čak ni kad je plod već lagano prezreo. Susrećemo se također i s problemom kako na ovim temperaturama pobrati naglo dozreli Golden Delicious, prije nego i on prezori na stablu. Na red polako dolazi berba Idareda koji je u velikom broj nasada već poprilično krupan. Zasigurno mu neće koristiti pretjerano kišni tjedni koji su nakon toga nadošli. Korijen je aktivan, lišće zeleno, jabuka je povukla vodu iz tla.

Ako se ovakav trend zagrijavanja i vrućih i sušnih ljeta nastavi, trebat će ubuduće što je moguće više plodova pobrati u prvom prohodu. Trebat ćemo dosta toga promijeniti i u našim glavama, a isto tako i u tehnologiji i u sortimentu.

Krenimo od sortimenta

Sorte koje prve dozrijevaju, trebat će najbrže pobrati i u najkraćem mogućem roku. To će značiti da unaprijed moramo uskladiti površinu za berbu s mogućnošću provedbe berbe na vrućinama višim od 30°C. Potreban broj berača, skraćeno radno vrijeme (6-12 h). Sve je teže naći potreban broj berača, pogotovo u ovakvim vrućinama. Moramo znati da rane sorte ubrane na više od 30 °C treba u što kraćem vremenu i ohladiti jer plod nastavlja disati dok čeka prijevoz do hladnjače. Hoćemo li  od sad na dalje više saditi kasne sorte: Fuji, Evercrisp, Enterprise, Granny Smith, Crimson Snow, Pink Crisp, Inored Stor koje će dočekati klasičnu nekadašnju jesen i na kojima ćemo si moći produljiti razdoblje berbe i izbjeći gužve i stresove?

Zlatni delišes na zadnji dan kolovoza 2024.

Nastavimo s prorjedom

Godinama do sada mogli smo ostaviti u prvom prohodu 20-30 % plodova na stablu 7-10 dana, kako bi dobili boju i potrebnu krupnoću. Nakon ovako vrućih ljeta sitna jabuka na prerodnim stablima sve teže i teže može u berbi nadoknaditi krupnoću. Ova godina u cijeloj EU pokazuje da ćemo polako morati nastojati da drugi prohod smanjimo na najmanju moguću mjeru i povećamo udio prve klase, te da se, što je više moguće, ubere u prvom prohodu. Na taj način ne samo da povećavamo prihode po ha, već ujedno i smanjujemo troškove berbe. S novim problemima i prorjeđivanje će sve više dobivati na važnosti. Možda je i ručna dopunska prorjeda isplativija od plaćanja drugog prohoda za industriju ?

Pitanje boje

Postoje sorte kojima je za postizanje boje potrebno izlaganje ploda suncu uz istovremene hladne noći pred sazrijevanje. Najtipičniji je stari Jonagold, a ovakvim tempom zagrijavanja uskoro će mu se pridružiti i sorte poput Idareda, Braeburna, Camea. Kod većine starijih sorata boja nastaje proizvodnjom antocijana fotosintezom u listovima. Kad temperatura lista dosegne 40 °C, a to se događalo tijekom ovog ljeta, čak i uz dovoljno vlage u tlu biljka preventivno zatvara puči, a tim opada i intenzitet fotosinteze. Tada opada i proizvodnja antocijana odgovornih za boju, šećera potrebnih za slatkoću plodova, događa se i pad i razgradnja kiselina i arome u plodovima. S druge strane postoje sorte dobivene križanjima i oplemenjivanjima kojima je genetski ugrađeno da stvore boju pokožice i prije dozrijevanja. ( Gala Devil, King Rot Del, Red Pop, Crimson Crisp, Story Inored, Lolipop…)

Hlađenje i navodnjavanje

O antifrost sustavima smo do sada razmišljali prvenstveno kao o obrani od mraza. No oni mogu poslužiti i za navodnjavanje i hlađenje lisne površine i plodova ljeti. Prošetajte malo kroz nasad u kojem je sat dva prije radio antifrost pred berbu. Mokra površina tla ohladi tijekom noći nasad. Konstantna opskrbljenost vodom omogućuje i transpiraciju, povlačenje hranjiva iz tla (naročito sporog kalcija), kvalitetnu i uravnoteženu ishranu, diobu stanica, rast stanica. Kvalitetnom zaštitom od bolesti i praćenjem leta štetnika plodova, sasvim ćemo sigurno pronaći dane kada možemo uključivanjem antifrosta i ljeti ohaditi nasad, lisnu površinu, plodove, a možda i berače ?

Mladi nasad otporne sorte sa protu insektnom mrežom i antifrost sustavom u Bolzanu

I kako onda nastaviti?

Nove nasade vjerojatno više nećemo moći podizati bez navodnjavanja i antifrosta. Sortiment će trebati odabrati i rasporediti za održivo obavljanje berbe po vrućinama, kako ni jedna sorta ne bi prezorila. Do detalja savladati prorjeđivanje i uskladiti broj plodova prema mogućnosti svakog stabla. Bit će potrebno odabrati sorte koje imaju genetski pojačan razvoj crvene boje, sorte koje imaju veću tvrdoću mesa za skladištenje i koje vole trgovački lanci. Odabrati otporne sorte na čađavu krastavost, postaviti i protuinsektnu mrežu nad voćnjak, a na kraju možda i provesti usmjeravanje uzgojnog oblika s vitkog vretena prema vitkom voćnom zidu za provedbu 24 satne strojne berbe, da nam berači ,,ne padaju s noguʺ na 34 °C.

Foto: Adrian Horvat, dipl. ing. agr.