Kada stolica postane vodenasta i češća je nego inače, radi se o proljevu koji može biti uzrokovan na razne načine kao što su hrana i piće kontaminirani bakterijama, gljivicama ili drugim otrovnim i štetnim mikroorganizmima. Postoje razne metode sprječavanja proljeva, a čajevi su možda jedna od najjednostavnijih.

Vrlo je važno da se sva izgubljena tekućina vrati, da ne bi došlo do dehidracije, pijenjem polako, gutljaj po gutljaj, svakih 10 do 15 minuta nekog čaja koji umiruje nadraženi želudac i crijeva. Čaj je najrašireniji aromatični napitak u svijetu te svaki čaj nudi rješenje za neki problem u tijelu.

Čaj od listova dunje blagotvoran je kod proljeva, Foto pixabay.com

Čaj od lista dunje

Dunja (Cydonia oblonga Mill.) pripada porodici ružovki (Rosaceae) te je važna vrsta koja se koristi u tradicionalnoj medicini diljem svijeta. Dobro je poznata po antioksidativnom, antidijabetskom, antimikrobnom i antidijaroičnom djelovanju. Čaj od lista djeluje umirujuće na cijeli probavni sustav te se koristi za sprječavanje proljeva. Listovi dunje su zapravo su jeftin izvor bioaktivnih tvari među kojima su sluzi, fenoli i tanini.

Da bi se dobio čaj kada nastupi proljev, jednu jušnu žlicu osušenog dunjinog lista potrebno je preliti s 200 ml kipuće vode. Potrebno je postaviti da odstoji 30 minuta, procijediti i piti do 3 šalice na dan tijekom trajanja proljeva. Čaj ne treba zaslađivati niti kombinirati s drugim čajevima. U nedostatku suhog lista, a ako imate drvo dunje u dvorištu, može se koristiti i svježi list.

Listovi kupine izvrsni u su za čaj, Foto Vidak

Čaj od lista kupine

Kupina (Rubus fruticosus Lour.) također spada u porodicu ružovki te ima antimikrobno, antioksidativno, antidijaroično i adstrigentno (sakupljajuće, stežuće) djelovanja. Sadrži tanine, pektine, flavonoide, od minerala je najzastupljenije željezo, a od vitamina vitamin C. Zbog svog sastava i stežućeg načina djelovanja se koristi kao čaj za sprječavanje proljeva.

Za čaj je potrebno ubrati listove kupine početkom svibnja, odnosno kada su još mladi, ali potpuno razvijeni te ih osušiti na tamnom i suhom mjestu. Čaj se priprema na način da se jednu čajnu žličicu osušenih listova prelije s 200 ml kipuće vode te ostavi poklopljeno 15-20 minuta. Nakon toga se procijedi i pije tijekom dana. U slučaju da tijekom proljeva nemate sušeni list, poslužiti će i svježi te se čaj pripremi tako da se 5-6 listova prokuha 5 minuta, ostavi da odstoji i nakon toga procijedi.

List maline bere se i suši za čaj, Foto pixabay.com

Čaj od lista maline

Malina (Rubus idaeus L.) je također iz porodice ružovki te plod sadrži vitamine, minerale, flavonoide, antocijanine i dr. Listovi i stabljika sadrže tanine koji imaju adstrigentna, odnosno stežuća svojstva kao i antioksidativno djelovanje. Čaj od sušenih listova maline se tradicionalno koristi za zaustavljanje proljeva i ublažavanje crijevnih upala, kao i mnogih drugih poteškoća. Okusom podsjeća na crni čaj, ali je blažeg okusa.

Čaj se priprema tako da se jedna čajna žličica osušenog lista maline prelije s 200 ml kipuće vode te se ostavi tako poklopljeno desetak minuta. Nakon toga se procijedi te se pije 1 – 3 šalice dnevno. Kao i kod dunje i kupine, za čaj se mogu koristiti i svježi listovi.

Čaj od šipka, foto pixabay.com

Čaj od šipka

Šipak je plod divlje ili pasje ruže (Rosa canina L.), višegodišnjeg grma iz porodice ružovki. Čaj od šipka se tradicionalno koristi prilikom prehlade i gripe, proljeva i drugih probavnih problema. Šipak sadrži tanine, pektine, polifenole, karotenoide, vitamine, od kojih je najzastupljeniji vitamin C, zatim minerale, aminokiseline i dr. Djeluje antioksidativno, antibakterijsko, antidijabetsko i antiupalno.

Jednu čajnu žličicu samljevenog suhog ploda šipka kuhati oko 5 minuta u 200 ml vode te ostaviti u pokrivenoj posudi 5 – 10 minuta i nakon toga procijediti. Odnosno, što duže odstoji, ekstrakcija tanina će biti bolja. Preporuča se piti 2 – 3 šalice ovoga čaja dnevno.

Zeleni i crni čaj

Camelia sinensis koristi se za pripremanje zelenog i crnog čaja, Foto pixabay.com

Zeleni i crni čaj se dobivaju od zimzelene biljke Camellia sinensis (L.) Kuntze iz porodice čajevki (Theaceae). Razlika između zelenog i crnog čaja je u različitoj obradi, odnosno u tome što je zeleni čaj nefermentirani. Listovi se suše na vrućem zraku i zatim pare na 95-100 °C, a za crni čaj je specifično da je potpuno fermentiran. Listovi zelenog čaja imaju sličan sastav svježim listovima dok listovi crnog čaja imaju potpuno drugačiji sastav u odnosu na svježe listove. Zeleni i crni čaj se konzumiraju u cijelom svijetu.

Zeleni čaj sadrži tanine te relativno velike količine polifenola od kojih najviše katehina. Ima antioksidativno, antibakterijsko, antiuupalno i druga djelovanja. Primjena zelenog čaja može smanjiti učestalost i težinu proljeva.

Crni čaj se zbog svog sastava i antidijarealnog učinka preporučuje za konzumaciju tijekom probavnih smetnji poput proljeva. Tradicionalno se u brojnim zemljama u svijetu koristi za ublažavanje ili čak zaustavljanje proljeva. Zdravstvene prednosti crnog čaja proizlaze iz prisutnosti tanina, eteričnih ulja, vitamina i minerala. Tanini imaju antibakterijsko (uključujući i Escherichiu coli koja uzrokuje proljev), antioksidativno, astringentno i antiupalno djelovanje.

Kada se koriste protiv proljeva, treba ih preliti s kipućom vodom i ostaviti da odstoje poklopljeni 15 – 30 minuta radi što bolje ekstrakcije tanina te nakon toga procijediti i piti. Inače se ovi čajevi preliju vodom koja je zagrijana na 80 – 90 °C te se ostave poklopljeni 3 – 5 minuta kako bi se izbjegla pretjerana ekstrakcija tanina.

I zeleni i crni čajevi su prirodni diuretik pa pijenje prekomjernih količina (više od pet šalica dnevno) može uzrokovati prekomjerno mokrenje koje dovodi do dehidracije kao i do disproporcije, odnosno do neravnoteže elektrolita. Dakle, s količinama zelenog i crnog čaja ne smije se pretjerivati, pogotovo osobe osjetljive na kofein. Ono može izazvati brojne simptome kao što su letargija, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, nesanica, nemir, drhtanje i sl. Dnevno je dovoljno popiti do dvije šalice ovih čajeva.

Tradicionalno se piju s malo mlijeka i šećera, ali ih se kod proljeva preporučuje konzumirati bez ikakvih dodataka.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice ublažava simptome proljeva, Foto pixabay.com

Kamilica (Matricaria chamomilla L. sinonim Matricaria recutita) je jedna od najpopularnijih ljekovitih biljaka iz porodice glavočika (Asteraceae). Ona se tradicionalno koristi za ublažavanje mnogih tegoba među kojima su proljev i želučane smetnje. Poznat je antidijaroik i antispazmodik te ima ublažavajuće, antiupalno, antioksidativno, antibakterijsko i mnoga druga djelovanja. Sadrži fenolne spojeve, terpenoide, kumarine, aminokiseline i druge spojeve.

Čaj se priprema od osušenih cvjetova, odnosno cvjetnih glavica. Žličica osušenih cvjetova se prelije s 200 ml kipuće vode i ostavi 5 min da odstoji te se nakon toga procijedi. Ovaj čaj je dobro piti i nakon što se proljev zaustavi zbog opuštajućeg i umirujućeg djelovanja na probavni sustav.

Čaj od mente

Menta izvrsno okrepljuje organizam, Foto pixabay.com

Paprena metvica, menta ili nana (Mentha piperita L.) je jedna od najvažnijih ljekovitih biljaka iz porodice usnjača (Lamiaceae). Ona se tradicionalno koristi kod mnogih tegoba, a najviše kod probavnih i dišnih. Cijela biljka ima karakterističan miris mentola, a uz njega eterično ulje mente sadrži i menton, mentilacetat i mentofuran. Ima spazmolitičko, antibakterijsko, antivirusno, fungicidno, antioksidativno i brojna druga svojstva.

Čaj se priprema kao i većina drugih čajeva, žličica suhih listova se prelije s 200 ml kipuće vode, ostavi se poklopljeno da odstoji te se procijedi. Čaj je najbolje početi piti pri prvim znakovima mučnine te kod želučanih i crijevnih tegoba. Nije ga potrebno sladiti te se pije tri puta dnevno po jedna šalica čaja.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira, Foto pixabay.com

Đumbir (Zingiber officinale Roscoe) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice đumbirovki (Zingiberacae) s podzemnim razgranatim stabljikama (rizomima) koje se mogu koristiti za pripremu čaja. Brojne su blagodati od ovog čaja jer djeluje antiupalno, antimikrobno i diuretsko te potiče cirkulaciju, čisti organizam od toksina, ublažava želučane tegobe i podržava zdravu probavu. Sadrži brojne spojeve među kojima su gingeroli, betakaroten, kapsaicin, kurkumin i dr.

Čaj se priprema tako da se rizom dužine oko 1,5 cm opere i oguli (najbolje da se ostruže) te se izreže na ploškice ili nariba i prokuha 5-10 minuta u 200 ml vode te procijediti.

Kim i komorač – saveznici protiv proljeva

Uz navedene čajeve, kao saveznici protiv proljeva, za umirivanje i ublažavanje grčeva kao i nadutosti mogu se koristiti čaj od sjemenki kima (Carum carvi L.) i ploda komorača (Foeniculum vulgare L.). Na tržištu se također mogu pronaći razne mješavine čajeva namijenjene baš za zaustavljanje proljeva te za oporavak sluznice crijeva.

Ako je moguće, tijekom proljeva je važno nadoknaditi gubitak tekućine i elektrolite. Ako pijenje tekućine izaziva još veću nadraženost, najbolje je piti čajeve koji umiruju probavni sustav, a nakon što proljev i nadraženost u želucu i crijevima prođe, važno je piti vodu s elektrolitima, sok ili juhu ili koristiti otopinu za oralnu rehidrataciju koja se može kupiti u ljekarnama. Također je dobro vratiti zdravu ravnotežu u crijevni trakt povećanjem razine dobrih bakterija uz pomoć probiotika. Kao i kod svakog biljnog preparata, tijekom pijenja čajeva tijekom proljeva treba se posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom ako se koriste u kombinaciji s lijekovima. Kod težih oblika proljeva ili ako se simptomi ne smanjuju nakon nekoliko dana, potrebno je potražiti liječničku pomoć.