Maslina (lat. Olea europaea) je vrsta koja se uzgaja na Mediteranu, a čija stabla mogu živjeti stotinama godina. Plod je maslina i koristi se prvenstveno za proizvodnju ulja. Maslinovo ulje je poznato po svojoj visokoj kvaliteti i koristi se u kulinarstvu, kozmetici i farmaceutskoj industriji, što ga čini jednim od najvažnijih proizvoda iz maslinarstva.

Postoje raznolike sorte maslina, a svaka sorta ima svoje specifična svojstva koja utječu na okus, kvalitetu i sastav ulja. Najpoznatije sorte u Hrvatskoj su Oblica, Pendolino, Lastovka, Levantinka, Drobnica, Istarska bjelica. Zreli plodovi mogu se koristiti za proizvodnju ulja ili kao stolne masline, koje se konzerviraju na razne načine.

Klimatske promjene imaju i pozitivan učinak

Kao i sve proizvodnje, maslinarska proizvodnja je izložena djelovanju klimatskih promjena koje se očituju u primjerice, sušnim razdobljima, odnosno zbog smanjenja oborina dolazi do smanjenja prinosa maslina za 7 % u slučaju ako nema navodnjavanja, odnosno do 3,5 % ako se primjenjuje navodnjavanje, što je pokazalo istraživanje iz 2014. (Ronchail i sur.). Samo smanjenje prinosa, posljedično vodi i do smanjenja prihoda.

Ministarstvo poljoprivrede (2020.) ističe kako klimaste promjene imaju i pozitivan učinak jer omogućuju stvaranje novih područja koja su pogodna za proizvodnju voća, maslina i grožđa. U samoj maslinarskoj proizvodnji neka istraživanja su pokazala kako su navodnjavanje i izbor područja sadnje važne strategije za prilagodbu na klimatske promjene. Prema provedenom istraživanju Oplanić i sur. (2022.) najizraženije klimatske promjene kod maslinara su neravnomjerni raspored oborina i sve toplija ljeta. Od nepogoda, suša i napadi bolesti i štetnika su najznačajniji.

Kao mjere prilagodbe maslinarskih gospodarstva ističu se primjena poljoprivrednog osiguranja i izgradnja sustava za navodnjavanje. Kao najveća ograničenja prilagodbi klimatskim promjenama navode se nedostatak financijske pomoći u slučaju nastanka štete i nedostatak financija za provedbu strategija prilagodbe klimatskim promjenama općenito.

Prema ukupnoj proizvodnji maslina u svijetu top 5 vodećih zemalja su Španjolska, Grčka, Italija, Turska i Maroko. S obzirom na površine koje su pod maslinama, vodeća je također Španjolska, zatim ju slijede Tunis, Italija, Maroko i Grčka. Prema podacima EUROSTAT-a u EU-27 u 2021. godini prosječna veličina gospodarstva koja provodi maslinarsku proizvodnju je 12 hektara, dok je u Hrvatskoj 3,8 hektara.

Proizvodnja maslina i maslinovog ulja u Hrvatskoj

U Hrvatskoj ukupne korištene poljoprivredne površine variraju, od 1,51 milijun hektara u 2020. do 1,49 milijuna hektara u 2023. – odnosno, došlo je do pada za 1,34 % u promatranih četiri godine. Što se tiče površina pod maslinama, zabilježen je rast, s 20.282 hektara u 2020. na 20.787 hektara u 2023. Zabilježen je rast površina pod maslinama od 2,5 % u promatranom razdoblju. Udio maslinika u ukupnim korištenim poljoprivrednim površinama je u 2023. 1,40 %.

Graf 1. Ukupna korištena poljoprivredna površina i površine pod maslinicima, od 2020. do 2023., u ha, Izvor: DZS

Proizvodnja maslina u 2020. iznosila je više od 33 tisuće tona, dok je pad zabilježen u 2023. i iznosila je 29.851 tonu. Najveća proizvodnja maslina zabilježena je u 2022. s više od 40 tisuća tona. S druge strane, proizvodnja maslinova ulja u istom promatranom razdoblju je u padu. U 2020. ukupna proizvodnja iznosila je 40 tisuća hektolitara. Najveća proizvodnja bila je u 2022. s ukupno više od 55 tisuća hektolitara, dok je nagli pad zabilježen u 2023. godini kada je ukupna proizvodnja iznosila 38 tisuća hektolitara.

Tablica 1. Proizvodnja maslina u Hrvatskoj, 2020.-2023., u tonama

 Masline, proizvodnja (t)Maslinovo ulja (hl)
2020.33.23040.278
2021.23.86732.036
2022.40.12855.088
2023.29.85138.231
Izvor: DZS

Ekološka proizvodnja maslina u Hrvatskoj je u porastu. Od trajnih nasada, ukupna proizvodnja voća s praksama ekološke proizvodnje je više od 9 tisuća tona, od toga više od 2 tisuće tona se odnosi na proizvodnju eko maslina.

Graf 2. Ekološka proizvodnja u Republici Hrvatskoj, 2019. – 2023., u tonama, Izvor: DZS

Ekonomika proizvodnje maslinovog ulja

Na temelju podataka iz knjige „Društveno – ekonomski čimbenici prilagodbe i jačanja otpornosti poljoprivrednog sektora na klimatske promjene u Jadranskoj Hrvatskoj“ Oplanić i sur. (2022.) razvidno je kako se maslinarskom proizvodnjom na području Jadranske Hrvatske bavi više od 13 tisuća poljoprivrednih gospodarstava. U Zadarskoj županiji je najviše gospodarstava s maslinarskom proizvodnjom, a najmanje na području Primorsko-goranske županije. Najviše maslinika je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, zatim slijedi Istarska i Zadarska županija. Prosječna površina pod maslinama iznosi 1,28 hektara.

U Zadarskoj županiji je najviše gospodarstava s maslinarskom proizvodnjom, Izvor pixabay.com

U Jadranskoj Hrvatskoj su u 2018. godini maslinarska gospodarstva ostvarila prosječni bruto dohodak u visini od oko 40 tisuća eura. Najviši bruto dohodak ostvarila su gospodarstva u Istarskoj županiji, a najniži u Šibensko-kninskoj županiji. Prosječna neto dodana vrijednost u Istarskoj županiji iznosi oko 51 tisuću eura po gospodarstvu, a u Šibensko-kninskoj županiji oko 3 tisuće eura. Prosječna neto dodana vrijednost po zaposlenom u Jadranskoj Hrvatskoj iznosi oko 8 tisuća eura, ali uz velike razlike među županijama (Oplanić i sur., 2022.).

Urod maslina je veći uz navodnjavanje, Foto pixabay.com
Masline, Foto pixabay.com

Podaci Ministarstva poljoprivrede, na temelju Kataloga modela pokrića varijabilnih troškova poljoprivredne proizvodnje iz 2022. godine zaključuje se kako je pokriće troškova (PVT) veće u slučaju uzgoja maslina u Istri, nego u Dalmaciji. Najveći udio varijabilnog troška odnosi se na mineralna i organska gnojiva te čini od 25 % u Istri do 27 % u Dalmaciji. Nadalje, berba u Istri čini ok 21,70 % ukupnog varijabilnog troška, a usluge prerade ploda masline su nešto više u Dalmaciji i čine 18,60 % ukupnog varijabilnog troška, dok je u Istri oko 16,97 % svih varijabilnih troškova.

Graf 3. Usporedba pokrića varijabilnog troška (PVT) proizvodnje maslinovog ulja u Istri i Dalmaciji, Izvor: Autor prema podacima Ministarstva poljoprivrede

Prema Oplanić i sur. (2022.), područje Jadranske Hrvatske ima potencijala za snažniji razvoj hortikulturne proizvodnje, posebice uzgoja maslina, agruma, grožđa i povrća zbog odgovarajućih prirodnih uvjeta i gospodarskog okruženja. Kako bi proizvođači povećali svoje prihode od prodaje maslinovog ulja moraju razmisliti o proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja kojim se postiže najviša cijena, a s obzirom na to da ovakvo ulje ima iznimna organoleptička svojstva. Osim kvalitete, fokus bi trebao biti i na stvaranju brenda. Odnosno, ulaganje u kvalitetno pakiranje, atraktivne etikete i jasno isticanje certifikata kvalitete (primjerice, eko certifikat) može ojačati prepoznatljivost na tržištu i konkurentnost proizvođača.

Primjerice, upravo prelazak na ekološku proizvodnju maslina može biti dobra strategija. Maslinovo ulje proizvedeno ekološkim praksama postiže višu cijenu zbog svog načina uzgoja, bez pesticida i umjetnih gnojiva. S maslinovim uljem može se ciljati na inozemna tržišta i potrošače koji cijene ulja vrhunske kvalitete. Ciljanje (vrhunskih) restorana, specijaliziranih trgovina i kupaca zainteresiranih za kvalitetne i lokalne proizvode može značajno povećati profitabilnost. Osim prodaje čistog maslinovog ulja, može se razmotriti i proizvodnja aromatiziranih ulja, kozmetičkih proizvoda na bazi maslinovog ulja, sapuna ili prirodnih balzama.

Prethodni članakKostela – korisno stablo hrvatskog priobalja
Sljedeći članakNeisplativ ekološki uzgoj badema zbog štetnika
Tajana Čop, mag. ing. agr.
Asistentica na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu, Zavodu za menadžment i ruralno poduzetništvo. Rođena je 1992. godine u Zagrebu gdje završava osnovnu školu i opću gimnaziju. Na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu, 2011. godine upisuje smjer Agrarna ekonomika. Nakon završetka preddiplomskog studija, upisuje diplomski studij Agrobiznis i ruralni razvitak te ga završava 2016. godine. Od 2017. godine zaposlena je na Zavodu za menadžment i ruralno poduzetništvo Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta. Suradnica je na tri modula na preddiplomskim studijima i na sedam modula na diplomskim studijima na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu. Trenutno je upisana na doktorski studij Poljoprivredne znanosti Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta. Znanstveni interes usmjeren je na menadžment i poduzetništvo u poljoprivredi i upravljanje rizikom u poljoprivredi. Sudjelovala je na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija, te objavila nekoliko znanstvenih radova. Članica je Hrvatskog agroekonomskog društva i Europskog udruženja agrarnih ekonomista.