Od prastarih vremena, rakija je bila više od pića. Postala je simbol tradicije, kulture i druženja na ovim prostorima. U tom duhu, 15. i 16. studenog u zagrebačkom klubu Peti Kupe održava se drugo izdanje ZGrappa festivala, Međunarodnog festivala rakije, likera i spirita.

Ovaj jedinstveni događaj okupit će destilerije iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Italije, nudeći savršenu priliku za kušanje, edukaciju i povezivanje u svijetu finih pića.

Program festivala nudi stručna predavanja i radionice, uključujući vodeće stručnjake poput Daria Grabarića, prvog hrvatskog nositelja WSET Level 3 Award in Spirits i voditelja projekta The Spirits Forensics, te Ante Lončarića, profesora Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, koji će podijeliti svoja saznanja o najnovijim trendovima u proizvodnji rakija. Dejan ‘rakija’ Veljović, poznat kao osnivač prvog rakijskog podcasta i tvorac destilerije Rakija iz zaseoka Rakija u Srbiji donijet će zanimljive priče s Balkana.

Saznajte kako se stvara vrhunska rakija

Uz predavanja, održat će se radionice destilerija Branko iz Beograda i Šimić iz Požege. Na njima će posjetitelji dobiti uvid u proces destilacije i stvaranja vrhunskih rakija. ZGrappa 2 nije samo mjesto kušanja, već i platforma za suradnju među proizvođačima, ugostiteljima i ljubiteljima rakija, osiguravajući bogat i edukativan doživljaj za sve prisutne.

Sve njih potičemo na razmjenu iskustva, učenje i dijeljenje novih proizvodnih, prodajnih i marketinških trendova u proizvodnji rakija i likera. Svi će imati priliku kušati različite vrste, ugovoriti suradnju, neki i sami naučiti i ohrabriti se za kućnu proizvodnju vlastitih rakija, kao i naučiti kako rakiju iskoristiti u gastronomiji, sljubiti je s jelima i desertima ili kako je iskoristiti u spravljanju koktela.

Organizatori 2. festivala ZGrappa pozivaju na okupljanje sve ljubitelje destilata i one koji će to tek postati.

Cilj Zgrappe nije samo uživanje u finim kapljicama, nego i stvaranje zajednice koja dijeli ljubav prema rakijama, likerima i ostalim destilatima.

Ulaznice kupite na www.entrio.hr

Više informacija potražite na www.zgrappa.eu

Prethodni članakNeisplativ ekološki uzgoj badema zbog štetnika
Sljedeći članakKomfor, kontrola i povezivost – nagrađene značajke izvrsnog traktora
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.