Motorne pile koriste se i za održavanje stabala na okućnici, piljenje drva za ogrjev i ostale radove. Ovisno o mjestu uporabe, potrebno je odabrati odgovarajući model.

Postoje razne motorne pile od benzinskih pa do akumulatorskih pila, a uz to i odgovarajućih baterija.

Različita područja upotrebe motorne pila

Benzinske motorne pile, električne motorne pile i akumulatorske motorne pile razlikuju se u snazi motora, izradi, dužini mača kao i dužini reza i namijenjene su za različita područja uporabe.

Benzinske motorne pile imaju univerzalnu uporabu, ne ovise o izvoru električne energije i odlikuju se mobilnošću i fleksibilnošću. Većinom imaju snažan motor koji može ispiliti i najdeblja stabla.

Električne motorne pile predstavljaju dobru alternativu za benzinske motorne pile. Iako im je potreban izvor električne energije, jednostavne su za rukovanje i imaju fleksibilnu uporabu. Za razliku od benzinskih motornih pila lagane su, a raspolažu učinkovitim motorom. Rad s električnom motornom pilom je jako tih i ne nastaju ispušni plinovi tako da predviđene radove možete izvršiti i u zatvorenom prostoru.

Zaštitna oprema pri radu s pilom je nužnost, Foto freepik.com
Treba se prikladno odjenuti prilikom upotrebe motorne pile, primjer neprimjerene obuće i odjeće , Foto pixabay.com

Akumulatorske motorne pile također nemaju ispušne plinove, ali nisu toliko učinkovite kao njihova električna konkurencija. Akumulatorske pile su male i prenosive jer nemaju kabel za napajanje, a prikladne su za manje radove u vrtu. Postoje električne i akumulatorske teleskopske pile. Modeli s teleskopskom drškom posebno su prikladni za rezanje grana u gustim krošnjama.

Održavanje i njega motornih pila

Motornu pilu treba redovito održavati i čistiti. Siguran rad se može osigurati samo ako se motorna pila čisti i podmazuje. Benzinske motorne pile, kao i mač i lanac zahtijevaju posebnu njegu. Također i održavanje igra važnu ulogu. Čak i ako zaštita od povratnog udarca funkcionira, potrebno je nakon svake upotrebe provjeriti pilu je lioštećena kako bi se osigurao učinkovit i prije svega siguran rad.

Lanac pile treba održavati čistim, Foto pixabay.com

Kako se zaštititi pri radu s pilom?

Nosite zaštitu za oči. Ostala zaštitna oprema za sluh, glavu, ruke, noge i stopala se preporučuju. Odgovarajuća zaštitna odjeća smanjuje rizik od ozljeda od letećih strugotina i slučajnog kontakta s uređajem. Uvijek pazite da imate čvrst oslonac i koristite pilu za orezivanje samo ako stojite na čvrstom mjestu,na sigurnom i ravnom terenu. Skliske površine ili nestabilne površine mogu dovesti do gubitka ravnoteže. Budite posebno oprezni pri rezanju niskog rastinja i mladog drveća. Tanak materijal može zapeti za lanac pile i udariti vas ili izbaciti iz stroja.

Nosite pilu za rezidbu kada je isključena tj. s lancem pile okrenutim od vašeg tijela. Tijekom transporta ili skladištenja uvijek stavite zaštitni poklopac na pilu za rezidbu. Slijedite upute vezane za podmazivanje, napetost lanca i promjenu vodilice i lanca. Neispravno zategnut ili podmazan lanac može ili potrgati ili povećati rizik od povratnog udarca.

Einhell Power X-Change 18 V, 143,00 EURa, Foto www.bauhaus.hr

Einhell Power X-Change 18 V, akumulatorska lančana pila Fortexx 18/20 TH-solo je litij-ionska, bez akumulatora, dužina mača: 20 cm, teži 2,61 kg (težina proizvoda). Jednostavna za korištenje. Ima zaštitu od udaraca te mehaničku kočnica lanca, ergonomsku ručku te automatsko podmazivanje lanca. Cijena iznosi 143,00 EURa.

Akumulatorska motorna pila Einhell Fortexx 18/20 TH-solo član je Einhell obitelji Power X-Change alata. Pilu pokreće snažan elektromotor bez četkica. Pila je opremljena kvalitetnim lancem i Oregon oštricom, što osigurava dugi vijek trajanja. Napetost lanca i zamjena lanca mogu se obaviti bez alata. Baterija i punjač nisu uključeni u cijenu te se moraju odvojeno kupiti.

Fortexx ima nekoliko sigurnosnih mehanizama: zaštitu vrha za sprječavanje povratnog udara, zaštitu od povratnog udara s trenutačnom kočnicom lanca i sigurnosni čep za lanac.

Scheppach Akumulatorska lančana pila PCS6-20, Cijena 119,00 EURa, Foto bauhaus.hr.
Rad sa Sheppach akumulatorskom lančanom pilom, Foto bauhaus.hr
Rad sa Sheppach pilom, Foto bauhaus.hr

Scheppach akumulatorska lančana pila PCS6-20PROS0 20V

Scheppach akumulatorska lančana pila PCS6-20PROS0 20V, litij-ionska, s jednom baterijom a teži 1,1 kg. Ima automatsko podmazivanje lanca, a baterija i punjač uključeni u isporuku, Pogodna je za uređivanje grmlja te je jednostavna za korištenje. Scheppach PCS6-20PROS akumulatorska motorna pila vrlo je lagana i kompaktna akumulatorska motorna pila. Opremljena je snažnom baterijom od 20 V, što ju čini idealnom za uređivanje grmlja. Pila je opremljena mačem dužine 15 cm i lancem.

Brzina rezanja motorne pile je do 6,8 m/s, ali se može prilagoditi prema vašim potrebama. Pila je također opremljena funkcijom automatskog zatezanja lanca i automatskog podmazivanja lanca što dodatno olakšava rad. Opremljena je i štitnikom za ruku i za lanac koji osigurava visoku razinu sigurnosti tijekom korištenja. Zahvaljujući mekanom rukohvatu, pilu možete koristiti dugo vremena. Košta 119,00 EURa.

Motorna pila ECHO CS-3510ES35, cijena je 339,00 EURa, Foto pevex.hr
Motorna pila ECHO CS-4510ES/45, cijena 596,00 EURa, Foto pevex.hr
Akumulatorska pila Smartool 12V CPS703-12 ručna, cijena 99,99 EURa, Foto pevex.hr
Električna pila BOSCH UNIVERSALCHAIN 40, Cijena 169,75 EURa, Foto pevex.hr
Motorna pila STIHL MS 181, 380,00 EURa, Foto www.trgovina-blazevic.hr
Motorna pila STIHL MS661, 1485,00 EURa, Foto www.trgovina-blazevic.hr

Motorna pila ECHO CS-4510ES/45

Motorna pila ECHO CS-4510ES/45 vrhunska je pila japanskog proizvođača. Malih je dimenzija i velike moći s težinom od samo 5 kilograma. Ona je spoj vrhunske tehnologije i sigurnosti. Opremljena je easy start tehnologijom smanjenja napora prilikom paljenja, fast idle tehnologijom za pokretanje u hladnom pogonu i jamči optimalne performanse paljenja u različitim uvjetima. G-force tehnologija olakšava održavanje i produljuje vrijeme potrebno bez čišćenja filtera i servisiranja.

Ne morate se brinuti rizika od povratnih udaraca jer lančana kočnica zaustavlja motor i lanac u frakcijama sekunde. Power-boost princip poboljšava energetsku učinkovitost i osigurava dobru emisiju ispušnih plinova. Lanac je moguće zategnuti s boče strane za precizniji rez i dugovječniji rad pile te je samu napetost lanaca potrebno provjeriti prije početka rada. Cijena pile je 596,00 EURa. Tabela. Usporedba cijena motornih pila, napomena cijene su podložne promjenama kod trgovaca

Izvor : www.bauhaus.hr, pevex.hr

Prethodni članakSuša je globalni problem u vinogradarstvu
Sljedeći članakZnačaj žitarica i krmnih kultura u hranidbi
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.