Glavni sastojak hrane za perad su žitarice, odnosno kukuruz i pšenica. One su pretežno izvor energije jer je njihov sadržaj bjelančevina nedovoljan za perad. Zbog toga žitarice ne mogu biti jedina hrana za perad i moraju se kombinirati s izvorima bjelančevina poput sojine ili uljane repice, sjemenki mahunarki ili proteinskih koncentrata.

Pšenica se u našem podneblju manje upotrebljava u hranidbi peradi. Ne sadrži žute pigmente pa su jaja i koža blijede boje ako se perad hrani krmnim smjesama na bazi pšenice. Tada je potrebno i dodavanje enzima ksilanaze. Potrebno je izbjegavati sitno mljevenje zbog smanjenje ješnosti i opstipacije jednjaka. Dok kod peletiranja krmne smjese udio pšenice poboljšava vezivna svojstva i kvalitetu peleta.

Pšenične posije i pšenično stočno brašno su proizvodi koji nastaju tokom prerade pšenice i nisu prikladni za hranidbu mlađih kategorija peradi. Upotrebljavaju se u obrocima za rasplodnu perad, posebno kad se želi „razrijediti“ sadržaj energije u hrani.

Ječam se preporučuje kod početnih krmnih smjesa za tov brojlera do 10%, a u kasnijem tovu do 20% jer veće količine ječma u obroku uzrokuju vlažni izmet koji nije dobar zbog stvaranja lošijih mikroklimatskih uvjeta, a također je pri tome potrebno dodavati enzime za poboljšanje probavljivosti.

Zob i raž se preporučuju u slučajevima pojave kanibalizma kod peradi i to od 5 do 10%.

Sirak i kukuruz

Sirak je prema mnogim osobinama dosta sličan kukuruzu. Problem je u sadržaju tanina u zrnu. Treba koristiti sorte s nižim sadržajem tanina i one se mogu uključivati u krmne smjese i do 40%. Najbogatiji izvor energije u hrani predstavljaju masti i ulja. Količina ulja u krmnim smjesama ne bi trebala prelaziti 3-4%. Zato jer u većim količinama negativno utječe na kvalitetu pelete koja postaje mekša i lako lomljiva. U hranidbi peradi koriste se uglavnom biljna ulja (sojino i suncokretovo ulje), a znatno rjeđe životinjske masti (krmna mast).

Kukuruz je u krmnim smjesama za perad zastupljen u količini i do 60% jer čini osnovno energetsko krmivo. Ukusan je i dobro probavljiv. Količina celuloze je relativno mala, a količina ulja je 4-5% što je visoko u odnosu na druge žitarice. Sadržaj bjelančevina se kreće oko 8-9%. Žuti kukuruz sadrži i ksantofil te karoten, što je vrlo značajno za boju žumanjka, kože i masnog tkiva peradi. Ponekad zrna kukuruza mogu sadržavati mikotoksine pa upotreba takvog kukuruza nije dobra za perad. Primjena aditiva koji vežu mikotoksine može ublažiti problem, ali ga ne može riješiti u potpunosti.

Bjelančevinasta krmiva

Zabranom upotrebe mesnog i mesno-koštanog brašna u hranidbi životinja, krmne smjese za hranidbu peradi se uglavnom baziraju na bjelančevinastim krmivima biljnog podrijetla.

Punomasna soja (sojin griz) se često i u velikim količinama koristi u hranidbi peradi jer je dobar izvor bjelančevina (38%) i energije (20% ulja). Zrno soje je potrebno termički tretirati (tostiranje, ekstrudiranje, ekspandiranje) jer visoka temperatura inaktivira tripsin inhibitor. U hranidbi mlađih kategorija može sudjelovati s 15 – 20% u krmnoj smjesi, a kod odraslih do 30%.

Suncokretova sačma sadrži 33% ili 42% sirovih bjelančevina, ovisno od sadržaja ljuske. Biološka vrijednost bjelančevina je niža u odnosu na sojinu sačmu, a prva limitirajuća aminokiselina je lizin. Visok sadržaj celuloze ograničava veće uključivanje suncokretove sačme u krmne smjese, posebno za mlađe kategorije. Zbog toga je pri upotrebi većih količina suncokretove sačme preporučljivo dodavati enzime i uz mljeti u vrlo sitne čestice.

Sačma uljane repice sadrži oko 34% sirovih bjelančevina relativno visoke biološke vrijednosti. Ima nešto viši sadržaj celuloze (oko 12%) i niži sadržaj metaboličke energije. Osnovni ograničavajući faktor značajnijeg učešća ovog krmiva u prošlosti je u obrocima tovnih pilića bio sadržaj eruka kiseline i glukozinolata. Od današnjih se hibrida dobivaju sačme koje se u tovu pilića mogu koristiti u 10%-tnom udjelu. Dok se kod kokoši nesilica ne preporučuje udio veći od 8%.

Sojina sačma danas predstavlja osnovno bjelančevinasto krmivo. Sadrži od 40-50% bjelančevina, a kod nas se uglavnom upotrebljava sačma s 46% bjelančevina. Prva limitirajuća aminokiselina je metionin, ali njen deficit se vrlo lako rješava kombinacijom s ostalim krmivima i dodavanjem sintetskog metionina. U krmne smjese za perad se dodaje do 30%. Veće količine mogu dovesti do pojave enteritisa, a zbog visokog sadržaja kalija i do vlažnog izmeta.

Kukuruzni gluten je proizvod koji se dobiva prilikom prerade kukuruza. Sadržaj bjelančevina u njemu se kreće oko 60%. Ovo krmivo ima visok sadržaj pigmenta ksantofila. Tako da upotreba glutena krmnoj smjesi osigurava intenzivnu obojenost kože brojlera i žumanjka jajeta.

Stočni kvasac je izvanredno krmivo koje sadrži do 40-60% sirovih bjelančevina visoke biološke vrijednosti, a osim toga, izvrstan je izvor vitamina B. U krmne smjese se dodaje u količini od 2-5%.

Dehidrirana lucerna je vrlo kvalitetno krmivo koje sadrži minimalno 17% sirovih bjelančevina, koje su po svom aminokiselinskom sastavu slične onima u zrnu soje i sadrži do 25% sirovih vlakana. Uz to bogata je kalcijem te obiluje vitaminima A, B1, B2, C, D, E i K. Sadrži minimalno 150 mg/kg karotena, pa se stoga preporučuje u krmnim smjesama za tov pilića i hranidbu konzumnih nesilica od 1,5 do 3%.

Za krmne smjese pa i zelenu hranu treba znati više o probavljivosti tvari       Foto: Shutterstock

Da bi se krmne smjese pravilno sastavile potrebno je znati kemijski sastav  krmiva i probavljivost hranjivih tvari u svakom krmivu iz kojih su iste sastavljene. Hranjiva vrijednost pojedinog krmiva može jako varirati i uzimanje prosječnih vrijednosti iz literaturnih podataka bez da se napravi analiza kemijskog sastava može biti jako pogrešna. Pri sastavljanju krmnih smjesa treba znati postoje li neka ograničenja u upotrebi pojedinih krmiva u smislu sadržaja antinutritivnih tvari, negativnog utjecaja na proizvodnju ili kvalitetu proizvoda.

Ujednačenost tovnih pilića unutar jednog proizvodnog objekta postaje sve važnija za proizvođače jer će jato s ujednačenim prosječnim tjelesnim težinama ravnomjernije rasti te postići idealnu težinu za klanje u isto vrijeme. Ovo je vrlo važno za sve više automatizirane klaonice koje su dizajnirane za optimalnu obradu specifičnih težina, kao i za ujednačene gotove mesne proizvode. S obzirom da brojlerski pilići brzo rastu, njihove se potrebe za hranjivim tvarima svakodnevno mijenjaju.

Trenutni koncept s tri krmne smjese u tovu do dobi pilića od 42. dana se polako napušta i ide se prema tome da se tijekom tova piliće hrani s do pet različitih krmnih smjesa. Svakako se hranidbom, osim ostvarenja maksimalnih proizvodnih pokazatelja, treba osigurati i povoljan zdravstveni status peradi što se ogleda i njenom dobrobiti. Kod kokoši nesilica je poseban naglasak u posljednje vrijeme dan na produljenje njihova proizvodnog ciklusa pri čemu se u dobi nesilice od 80 tjedana od nje očekuje proizvodnja od 380 jaja, a u dobi od 100 tjedana čak 500 jaja. Da bi se ovako velika proizvodnja ostvarila i pri tome održao zdravstveni status nesilice potrebno je provoditi potpuno drugačiju praksu vezanu uz hranidbu nesilica od njihova uzgoja pa sve do kraja proizvodnje nego što se to činilo do sada.

Na neodgovarajuću hranidbu kokoši odgovaraju padom proizvodnje, lošija je kvaliteta jaja i narušen im je zdravstveni status. I u hranidbi ostalih vrsta peradi (purani, guske, patke) treba voditi računa da se u svim fazama njihova uzgoja poštuju njihove potrebe za hranjivim tvarima kako bi ostvarile očekivane proizvodne pokazatelje. To je najbolje ostvarivo ako se koriste gotove krmne smjese koje sadrže izbalansirani sastav hranjivih tvari kojima se najbrže postižu očekivane završne tjelesne mase, a da se pri tome ne naruši dobrobit i očuva zdravstveni status peradi. Hranidba isključivo žitaricama dovodi do produljenja tova, potrebna je veća količina krmiva, ekološki otisak takve proizvodnje je puno lošiji, a i pojavnost oboljenja je puno češća što najčešće dovodi do uginuća.

Prethodni članakKako odabrati odgovarajuću motornu pilu za održavanje okućnice?
Sljedeći članakŠto bi se dogodilo da sve krave odjednom nestanu?
prof. dr. sc. Zlatko Janječić
Redoviti profesor Sveučilišta u Zagrebu zaposlen na Agronomskom fakultetu Zagreb od 1994. godine. Kao autor ili koautor objavio je pedesetak indeksiranih radova, te tridesetak stručnih i popularnih članaka, sveučilišni udžbenik i jednu monografiju. Voditelj nekoliko znanstvenih i stručnih projekata. Već dvadeset godina radi na zaštiti hrvatskih izvornih pasmina peradi, kokoši hrvatice i zagorskog purana. Zlatko Janječić rođen je 21. studenoga 1969. godine u Sisku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1994. godine na smjeru Stočarstvo. Tijekom studija sudjelovao je u obrani Domovine. Magistrirao je 1998. godine, a doktorsku disertaciju obranio 2002. godine. Od 1994. godine radi kao znanstveni novak u Zavodu za specijalno stočarstvo, te od 1997. godine do danas na Zavodu za hranidbu životinja. U znanstveno-nastavno zvanje asistenta izabran je 1998. godine, u zvanje višeg asistenta 2002. godine, u zvanje docenta 2005. godine, a u zvanje izvanrednog profesora 2009 godine. U znanstveno zvanje znanstvenog savjetnika izabran je 2011. godine, a u nastavno zvanje redovitog profesora 2014. godine. Do sada je objavio pedeset znanstvenih radova, od kojih je 11 radova iz skupine a1, 38 radova iz skupine a2 i 1 rad iz skupine a3. Uz navedeno, dr. sc. Zlatko Janječić autor je ili koautor 3 znanstvena rada objavljena u nacionalnim znanstvenim časopisima koji nisu svrstani u skupine a1, a2 i a3, te 17 znanstvenih radova recenziranih i objavljenih u zbornicima radova s domaćih znanstvenih skupova. Dr. sc. Zlatko Janječić aktivno je sudjelovao na 13 međunarodnih i 29 nacionalnih znanstvenih skupova. Bio je voditelj jednog i suradnik na šest nacionalnih znanstvenih projekata. Član je međunarodnog znanstvenog društva – WPSA. Uvođenjem novog programa bolonjskog studija nositelj je jednog i suradnik na šest modula preddiplomskog studija (Bs), te nositelj dva modula i suradnik na dva modulu diplomskog studija (Ms), od kojih se većina izvodi na više različitih studija na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Koordinator je na dva modula koje predaje na Veleučilištu Marko Marulić u Kninu. Na poslijediplomskom doktorskom studiju Poljoprivredne znanosti nositelj je jednog modula. Bio je mentor jednog doktorskog rada i 38 diplomskih radova. Koautor je jednog sveučilišnog udžbenika i jedne monografije. Stručna djelatnost ogleda se u tridesetak članaka objavljenih u domaćim časopisima. Bio je suradnik na jednom tehnologijskom projektu. Trenutno je voditelj jednog VIP-projekta, a bio je voditelj tri i suradnik na tri nacionalna stručna projekta. Od 2007. godine je član stručnog Savjeta za provedbu uzgojnog programa za male životinje pri Hrvatskom stočarskom centru. Član je nekoliko stručnih Povjerenstava osnovanih od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. Od 2011. godine je glavni urednik časopisa Krmiva. Trenutno je član Fakultetskog vijeća, Povjerenstva za savjetovanje dekanice, Odbora za znanost i Povjerenstva za strateško planiranje Agronomskog fakulteta u Zagrebu, te obnaša dužnost Predstojnika Zavoda za hranidbu životinja. Član je Vijeća biotehničkog područja Sveučilišta u Zagrebu. Aktivno govori engleski i služi se njemačkim jezikom. Znanstveno se usavršavao u Izraelu, Sloveniji i SAD.