Mislav Lukša, sam će za sebe reći ‘kumek’, prepoznatljiv je izlagač na sajmovima hrane u Zagrebu i njegovoj okolici. Odjeven u narodno ruho, kupcima će ponuditi domaće povrće i zimnicu. Sudjelovao je i na ovogodišnjoj sajamskoj priredbi “Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i grada Zagreba“. Sajamska priredba je održana sredinom listopada u balonu pored zagrebačkoga Boćarskog doma.

Od svake sajamske manifestacije, pogotovo ove gdje štand ne moramo plaćati, proizvođači imaju koristi. Ako ništa drugo, dođe se do novih kupaca, razmijeni se iskustvo s kolegama, nešto novo se i nauči… A oni koji nešto i kupe, glas o kvaliteti šire dalje, priča Lukša. On se poljoprivredom bavi dvadesetak godina, uzgojem povrća zadnjih osam.

Uzgajam sve što je potrebno za zimnicu: krastavce, rajčicu raznih sorti i oblika, papriku – petnaestak sorti, feferone – ljute i blage, chili papričice – nekoliko vrsta, patlidžane – duguljaste, okrugle, s bodljama, bez bodlji… Sve što se ne proda svježe, otprilike desetak posto proizvodnje, preradi se u zimnicu, govori Lukša.

Po struci vrtlar-cvjećar, kaže da se od proizvodnje povrća može živjeti, ako se od sijanja sjemena u veljači do čišćenja polja u studenome – radi od jutra do mraka. Ovogodišnji Dani hrane i tradicijskih proizvoda okupili su osamdesetak proizvođača suhomesnatih proizvoda, sira, vina, povrća, bučinog ulja, tjestenine, likera, meda, rukotvorina. Sajam se organizirao prigodom Svjetskog dana hrane (16. listopada) i Svjetskog dana seoske žene (15. listopada).

Foto: Dražen Kopač