Na domaćem su tržištu cijene svinjskog mesa već duže vremena stabilne. Slična je situacija i na EU tržištu. Prosječna EU otkupna cijena svinjskih trupova E klase tijekom ove godine najčešće je bila u rasponu od 200 do 220 €/100 kg. Više cijene, oko 220 €/100 kg, bilježe se u razdoblju od 13. do 26. tjedna ove godine. Niže se bilježe tijekom rujna i listopada.

U 40. tjednu ove godine prosječna je cijena svinjskih trupova na EU tržištu iznosila 202,40 €/100 kg. To je neznatno niže nego tjedan ranije, i niže za 9,27 % u odnosu na godinu ranije. Prosječna cijena u Hrvatskoj niža je u prosjeku za 4,32 % u odnosu na EU cijene, te za 14 % u odnosu na prošlogodišnje cijene. Prema podacima Europske unije najviše cijene u navedenom tjednu bilježimo u Bugarskoj 251,88 €/100 kg te u Švedskoj 234,87 €/100 kg, dok su najniže cijene zabilježene u Nizozemskoj168,61 €/100 kg te u Danskoj 172,43 €/100 kg.

Prema određenim procjenama očekuje se nastavak tjednog pada cijena svinjskog mesa i na EU tržištu i na domaćem. Tijekom studenog i prosinca na domaćem tržištu moguća je stabilizacija cijena. To će ponajviše ovisiti o potražnji i ponudi, ali i kretanju cijena svinjskog mesa na EU tržištu.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva na dan 1.9.2024. bilo je 1.024.306 svinja na 69.535 poljoprivrednih gospodarstava. Tijekom osam mjeseci tekuće godine klasirano je 508.234 komada svinja T1 i T2 kategorije. To je za 11,4 % više nego godinu ranije kad je zabilježeno manje zaklanih svinja nego ranijih godina. Ukupno je u osam mjeseci 2024. klasirano 684.475 komada svinja. Prema podacima Europske komisije, u prvoj polovici godine na razini EU nije bilo promjene u broju zaklanih svinja u odnosu na godinu ranije, no među državama se bilježe promjene. Najveći pad broja klasiranih trupova od -16,6 % bilježi Luxemburg, zatim Slovačka -15,3 %, Grčka -10,6 %. Najveće povećanje od 8,5 % evidentirano je u Bugarskoj, Poljskoj (+7 %), Mađarskoj (6,9 %) i Rumunjskoj (5,4 %).

Više cijene junadi, rast izvoza

U posljednje tri godine na domaćem, ali i na EU tržištu bilježimo značajan rast cijena junadi i junećeg mesa. Do 2022. otkupne cijene junećih trupova u prosjeku su bile od 320 do 370 €/100 kg najviše do 400 €/100. U prvoj polovici 2022. dolazi do značajnog rasta otkupnih cijena junećih trupova i uz određene tjedne oscilacije cijene su sve do danas u rasponu od 470 do 527 €/100 kg. Početkom listopada prosječna otkupna cijena junećih trupova R3 klase u Hrvatskoj iznosila je 526,88 €/100 kg. To je neznatno niže u odnosu na EU prosječnu cijenu. Među državama članicama najviše cijene bilježimo u Španjolskoj 569,31 €/100 kg, a najniže u Latviji 401,15 €/100 kg.

Prosječne otkupne cijene junećih trupova iznad 500 €/100 kg  bilježimo u Češkoj, Njemačkoj, Irskoj, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Austriji, Hrvatskoj, Portugalu, Sloveniji i Švedskoj. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u razdoblju od siječnja do srpnja ove godine izvezeno je 45,3 % više živih goveda nego lani, a vrijednost izvoza koja je iznosila 89,3 milijuna eura viša je za 52,7 %. U isto vrijeme povećali smo i količinski izvoza goveđeg mesa za 7,3 % te vrijednost izvoza za 12,4 %. U nas i dalje bilježimo negativnu vanjsko trgovinsku bilancu u sektoru govedarstva. Deficit vanjsko trgovinske razmjene živim govedima iznosio je 100 tisuća eura, a kod goveđeg mesa 113,76 milijuna eura što je za 14,2 % više nego lani.