Proizvodnja betonskih bačvi je počela u Francuskoj 1998 godine. Nastojalo se dobiti najbolju posudu za fermentiranje i odležavanje vina. Betonske bačve izrađene su od cementa i izvorske vode bez dodatka kemikalija, armaturnog željeza i plastike – eko beton.
Tijekom sušenja beton izlučuje sav višak cementa, postaje nepropusan za tekućine. Betonske bačve se izrađuju u zapreminama od 900 – 1500 l. Bačve su fiksirane na metalnim, inox ili kamenim stalcima radi sigurnosti, a mogu biti u boji betona ili obojane odnosno s gravurom što daje originalnost svakom vinarskom podrumu.
Bolji okus i svježina vina
Beton se pokazao dobrim materijalom jer ima najmanje oscilacije temperature tijekom odležavanja i vrlo je blizak podrumskom efektu. Omogućava i mikrooksidaciju kao i barrique bačva. Vino je kremastije bez ostataka mirisa i aroma na drvo. Postaje svježije, voćnije te ima manje tanina. Okus postaje složen zbog stalnog kontakta sa talogom. Sadržava više tanina i manje proteina pa se manje zamućuje i postaje stabilno.
Stijenke su relativno tanke, a mogu se ugraditi i cijevi za grijanje i hlađenje između vanjskog i unutrašnjeg betonskog plašta. Ova inovacija je potaknula i ponovni povratak terakote od koje su izrađene amfore u kojima se u antička vremena čuvalo i transportiralo vino. U istraživanjima najboljeg oblika došlo se do forme jajeta koja održava minimalnu temperaturnu razliku između sredine i ruba bačve. Uz to stvara minimalne uvjete za protok vina odnosno stalnog miješanja taloga. Pretakanje neće biti potrebno ili se svodi na minimum.
Može poslužiti i za pivo i za vino čime im pruža maksimalne uvjete za kvalitetno sazrijevanje.
Kapaciteta 1600 l težine 2550 kg. Oblik jaja zadržava više topline. Vinu se pojačava boja,a suspenzija taloga daje specifičnu teksturu i okus. Svi spojni dijelovi se mogu ukloniti čime je olakšano čišćenje unutrašnjosti.