U posljednja tri desetljeća korištenje ljekovitog bilja u hranidbi životinja, pa tako i peradi, značajno je poraslo. Sve zbog povećanja broja bakterija rezistentnih na antibiotike, te tzv. fitogeni služe kao zamjena antibiotskim promotorima rasta.  

Fitogeni čine skupinu dodataka hrani za životinje koji imaju sposobnost izazvati željeni odgovor životinje, kako u nutritivnom smislu, tako i promjenu pH i metaboličke funkcije te utjecati na rast jedinke. Na djelovanje fitogenih dodataka u hrani utječe dio biljke koji se koristi, fizički oblik fitogenog dodatka, genetska varijacija biljke, starost biljke, različitost korištenih doza, metoda ekstrakcije, vrijeme berbe i podudarnost s ostalim komponentama u hrani. Zbog svojih antioksidativnih svojstava, utjecaja na poboljšanje okusa hrane, djelovanja na poboljšanje funkcija probave te sposobnosti povećanja imunološkog odgovora organizma, fitogeni, u koje se ubrajaju eterična ulja i njihove komponente, imaju veliki potencijal za primjenu u hranidbi peradi.

Razlikujemo nekoliko bitnih utjecaja korištenja eteričnih ulja za brojlersku proizvodnju od kojih su najvažniji svojstvo antioksidativnog djelovanja, poboljšanje funkcije probave, poboljšanje okusa hrane te povećanje imunosti organizma i antimikrobna svojstva. Korištenje eteričnih ulja u hrani zanimljivo je i zbog njihovog svojstva inhibicije rasta patogenih bakterija kao što su S. typhimurium, E. coli i L. monocytogenes i na taj način sprječavanje bolesti koje se prenose hranom.

Menta i đumbir

Menta (Mentha piperita) ima široku upotrebu u medicini te se vjeruje da ima izuzetno blagotvoran učinak na jačanje imunog sustava i obranu od sekundarnih infekcija. Ekstrakt mente sadrži esencijalna ulja, tanine glikozide, saponine i druge sastojke. Mentol je glavni fenolni sastojak ulja mente koji ima antibakterijsko djelovanje. Također, menta sadrži polifenolne sastojke što ukazuje na mogućnost da posjeduje jaka antioksidativna svojstva. Sjeme anisa (Pimpinella anisum) dodano u krmnu smjesu tovnih pilića u količini od 0,6 % značajno utječe na porast tjelesne mase te poboljšava konverziju krmne smjese.

Đumbir (Zingiber officinale) ima široku primjenu kao začin i kao medicinski pripravak za liječenje nekih bolesti kod ljudi. Njegov dodatak u krmne smjese tovnih pilića pospješuje njihove završne mase te djeluje na bolji randman trupova uz smanjenje abdominalne masti. Češnjak (Allium sativum) sadrži alicin koji brzo razgrađuje štetne hlapive sastojke i smanjuje ukupne lipide seruma i biosintezu kolesterola. Dodavanjem češnjaka u krmne smjese za tov pilića pozitivno se odrazilo na njihov imunosni sustav te je bila poboljšana probava hranjivih tvari.

Hlapljiva ulja

Što se tiče antioksidativnih svojstava najzanimljivija su nam hlapiva ulja iz obitelji Labiacea (metvice). Na prvom mjestu je ulje ružmarina čije se antioksidativno djelovanje temelji na aktivnosti fenolnih terpena, ružmarinske kiseline i rozmarola. Osim ružmarina valja istaknuti da u porodicu Labiacea ubrajamo timijan i mravac koji su drugi po važnosti. Njihov sadržaj je karakterističan po velikoj količini monoterpena poput timola i karvakrola. Dodaci hrani za životinje koji su dobiveni od biljaka iz ove obitelji sadrže fenolne komponente koje poboljšavaju oksidativnu stabilnost proizvoda dobivenih od pilećeg mesa.

Eterična ulja na crijevnu mikrofloru djeluju laksativno i spazmolitički što je dobro poznato u medicini. Utvrđeno je u brojlera da eterična ulja kao dodaci hrani potiču aktivnost tripsina i amilaze, zatim stimuliraju crijevnu mukoznu sekreciju (smatra se da to utječe na adheziju patogena, a samim tim i na stabilizaciju mikrobne eubioze u crijevima životinja). Poboljšana probavljivost kod brojlera utvrđena je korištenjem žalfije, timijana i ružmarina te mješavine komponenti eteričnih ulja karvakrola, cinamaldehida i kapsaicina.

Nakon apsorpcije, eterična ulja se metaboliziraju i eliminiraju iz organizma preko bubrega u obliku glukuronida ili izdahom kao CO2, u roku od 24 sata. Zadržavanje eteričnih ulja u tkivima u obliku rezidua malo je vjerojatno zbog brzog metabolizma i ekskrecije. U slučaju da se perad neprekidno hrani eteričnim uljima, neki njihovi sastojci mogu se deponirati u različitim tkivima. To ovisi o njihovoj dozi u hrani, ali sa zanemarivim učinkom na organoleptička svojstva mesa peradi. Nije istraženo mogu li eterična ulja izazvati negativne efekte na zdravlje ako ih ljudi unesu putem hrane.

Utvrđeno je da pozitivno djelovanje ekstrakata bilja na probavu u peradi uzrokuje smanjivanje pH vrijednosti u vitom crijevu (ileum) te povećanje broja laktobacila i bifidobakterija. Navedeno djelovanje  doprinosi boljoj ravnoteži crijevne mikroflore čime se mogu osigurati odgovarajući preduvjeti za zaštitu od patogenih mikroorganizama. Novija istraživanja su pokazala da eterična ulja korijandera imaju dobra antimikrobna svojstva in vitro i kao dodatak hrani na bakteriju Campylobacter jejuni u sirovom mesu peradi. S obzirom na sve veću osviještenost potrošača o onome što kupuju, za vjerovati je da će u budućnosti korištenje fitoaditiva biti još više zastupljeno u krmnim smjesama za proizvodnju mesa i jaja peradi.

Vjeruje se da će fitoaditivi biti sve više zastupljeni u krmnim smjesama
Prethodni članak 17. Zagreb VINOcom
Sljedeći članakBesmisleni prijepori lovaca i nelovaca
prof. dr. sc. Zlatko Janječić
Redoviti profesor Sveučilišta u Zagrebu zaposlen na Agronomskom fakultetu Zagreb od 1994. godine. Kao autor ili koautor objavio je pedesetak indeksiranih radova, te tridesetak stručnih i popularnih članaka, sveučilišni udžbenik i jednu monografiju. Voditelj nekoliko znanstvenih i stručnih projekata. Već dvadeset godina radi na zaštiti hrvatskih izvornih pasmina peradi, kokoši hrvatice i zagorskog purana. Zlatko Janječić rođen je 21. studenoga 1969. godine u Sisku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1994. godine na smjeru Stočarstvo. Tijekom studija sudjelovao je u obrani Domovine. Magistrirao je 1998. godine, a doktorsku disertaciju obranio 2002. godine. Od 1994. godine radi kao znanstveni novak u Zavodu za specijalno stočarstvo, te od 1997. godine do danas na Zavodu za hranidbu životinja. U znanstveno-nastavno zvanje asistenta izabran je 1998. godine, u zvanje višeg asistenta 2002. godine, u zvanje docenta 2005. godine, a u zvanje izvanrednog profesora 2009 godine. U znanstveno zvanje znanstvenog savjetnika izabran je 2011. godine, a u nastavno zvanje redovitog profesora 2014. godine. Do sada je objavio pedeset znanstvenih radova, od kojih je 11 radova iz skupine a1, 38 radova iz skupine a2 i 1 rad iz skupine a3. Uz navedeno, dr. sc. Zlatko Janječić autor je ili koautor 3 znanstvena rada objavljena u nacionalnim znanstvenim časopisima koji nisu svrstani u skupine a1, a2 i a3, te 17 znanstvenih radova recenziranih i objavljenih u zbornicima radova s domaćih znanstvenih skupova. Dr. sc. Zlatko Janječić aktivno je sudjelovao na 13 međunarodnih i 29 nacionalnih znanstvenih skupova. Bio je voditelj jednog i suradnik na šest nacionalnih znanstvenih projekata. Član je međunarodnog znanstvenog društva – WPSA. Uvođenjem novog programa bolonjskog studija nositelj je jednog i suradnik na šest modula preddiplomskog studija (Bs), te nositelj dva modula i suradnik na dva modulu diplomskog studija (Ms), od kojih se većina izvodi na više različitih studija na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Koordinator je na dva modula koje predaje na Veleučilištu Marko Marulić u Kninu. Na poslijediplomskom doktorskom studiju Poljoprivredne znanosti nositelj je jednog modula. Bio je mentor jednog doktorskog rada i 38 diplomskih radova. Koautor je jednog sveučilišnog udžbenika i jedne monografije. Stručna djelatnost ogleda se u tridesetak članaka objavljenih u domaćim časopisima. Bio je suradnik na jednom tehnologijskom projektu. Trenutno je voditelj jednog VIP-projekta, a bio je voditelj tri i suradnik na tri nacionalna stručna projekta. Od 2007. godine je član stručnog Savjeta za provedbu uzgojnog programa za male životinje pri Hrvatskom stočarskom centru. Član je nekoliko stručnih Povjerenstava osnovanih od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. Od 2011. godine je glavni urednik časopisa Krmiva. Trenutno je član Fakultetskog vijeća, Povjerenstva za savjetovanje dekanice, Odbora za znanost i Povjerenstva za strateško planiranje Agronomskog fakulteta u Zagrebu, te obnaša dužnost Predstojnika Zavoda za hranidbu životinja. Član je Vijeća biotehničkog područja Sveučilišta u Zagrebu. Aktivno govori engleski i služi se njemačkim jezikom. Znanstveno se usavršavao u Izraelu, Sloveniji i SAD.